Do góry

Domowe porady

Proste sposoby na zagęszczenie przetworów owocowych

Przygotowując dżemy, konfitury, itp. często wspomagamy się kupnymi proszkami żelującymi, które przyspieszają zagęszczenie się przetworów. Jest jednak kilka domowych sprawdzonych sposobów by uzyskać równie szybko gęsty dżem bez dodatku sztucznych konserwantów.

  1. Przetwory z kawałkami owoców
    Prostym sposobem jest zasypywanie owoców /całych lub pokrojonych na duże kawałki/ cukrem, wymieszanie i odstawienie na noc by puściły sok. Następnego dnia sok odlewamy, gotujemy do czasu aż zgęstnieje, dodajemy owoce i gotujemy razem ok. 10 min.
    Cukier pod wpływem ciepła dość szybko zagęści sok a dodane kawałki owoców nie rozgotują się.
    Druga wersja: kiedy owoce puszczą sok całość /owoce i sok/ zagotowujemy i gotujemy do zgęstnienia. Przy tym sposobie wszystko gotujemy trochę dłużej a więc i częściej mieszamy dlatego dojrzałe ale delikatne owoce mogą się rozpaść.

  2. Pektyny
    Pektyny to naturalne zagęszczacze. Zawierają je praktycznie wszystkie owoce ale jedne więcej inne mniej. Dużo pektyn zawierają: jabłka, cytryny, mirabelki, banany, brzoskwinie, agrest - dlatego przetwory z tych owoców szybko gęstnieją. Powyższe owoce można wykorzystać jako naturalne substancje żelujące dodając je do przetworów z innych owoców - wystarczy ok. 15 dag na 1 kg owoców. Taki dodatek nie zmieni znacząco smaku ale zdecydowanie usztywni konsystencję przetworów.
    Do przetworów owocowych możemy dodać odrobinę /15 dag na 1 kg/ warzyw bogatych w pektyny np. dynie lub marchew.

  3. Kwaśne dodatki
    W kwaśnym środowisku pektyny lepiej i szybciej działają. Dlatego do owoców /na 1 kg/ możemy dodać 5-6 łyżek soku z cytryny lub żurawiny. Możemy też dodać całe owoce żurawiny lub pokrojoną cytrynę.

  4. Skórki owocowe
    Świeża skórka pomarańczy dokładnie wyszorowana, pozbawiona białej błonki i drobno pokrojona dodana do smażonego dżemu nada mu ciekawy posmak oraz dobrze go zagęści gdyż zawiera 30% pektyn. Skórka z jednej dorodnej pomarańczy wystarczy na 1 kg owoców.
    Również skórki i ogryzki jabłek są skarbnicą pektyn.Możemy je zawinąć w gazę i dodać do gotującego się dżemu a gdy będzie on wystarczająco gęsty gazę z obierkami wyjmujemy z garnka. Skórki i ogryzki z 5 jabłek wystarczają na 1 kg owoców.

  5. Mąka ziemniaczana
    Jeśli przygotowujemy frużelinę czyli coś w rodzaju owoców w kisielu nie musimy kupować sztucznych dodatków. Wystarczy owoce zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin by puściły sok a potem zagotować z dodatkiem mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie /ilość zależy od soczystości owoców/. Mąka ziemniaczana może nie jest w 100% "eko" ale jest zdecydowanie zdrowszym wyjściem niż kupne proszki zawierające emulgatory - zagęszczacze E.

  6. Najważniejszą zasadą w przygotowywaniu dżemów, konfitur itp jest gotowanie na małym ogniu, częste mieszanie i pilnowanie by owoce nie przypaliły się.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 1527

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń