Do góry

Desery

Sposób na idealną polewę czekoladową do ciast

Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd.

Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.

Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.

Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku.

Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH).

Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego.

Składniki na oblanie 2 ciast w formie keksówek - o wymiarach 30x12x8cm (LxWxH):

- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki kakao - ciemnego i gorzkiego
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki śmietany 18%

Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody.

Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.

Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.

Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.

Przykładowe ciasto z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu:
http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html
  1. Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. <br />
    <br />
    Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. <br />
    <br />
    Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.<br />
    <br />
    Dodałam zwykłą kwaśną śmietanę UHT 18% bo tylko taką miałam w lodówce i to akurat otwartą ;) Śmietana ma tu generalnie na celu nadać polewie mleczny kolor, zagęścić ją i przełamać gorzki smak kakao. Jeśli ktoś chce w zamian użyć słodkiej śmietanki, też nie widzę problemu.<br />
    <br />
    Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Przykładowe CIASTO BANANOWE z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu:<br />
    <br />
    http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html

Autor: aaasikkk

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1334

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń