Dodano: 28.05.2014 Odsłon: 21652
Desery
Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd.
Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.
Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.
Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku.
Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH).
Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. <br />
<br />
Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. <br />
<br />
Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.<br />
<br />
Dodałam zwykłą kwaśną śmietanę UHT 18% bo tylko taką miałam w lodówce i to akurat otwartą ;) Śmietana ma tu generalnie na celu nadać polewie mleczny kolor, zagęścić ją i przełamać gorzki smak kakao. Jeśli ktoś chce w zamian użyć słodkiej śmietanki, też nie widzę problemu.<br />
<br />
Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.
Przykładowe CIASTO BANANOWE z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu:<br />
<br />
http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html
Autor: aaasikkk
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1470
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Ewaaa 29 maja 2014Zgłoś do usunięcia
wypróbuję przy najbliższej okazji :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz