Do góry

Domowe porady

Tamaryndowiec (owoc)

Ostatnio szukamy produktów o niskim IG. Postanowiliśmy wyciągnąć rękę do tych, którzy szukają substytutów.

  1. Owoce tamaryndowca, to duże strąki, które w środku zawierają mięsisty miąższ i dużą pestkę. Zwane są indyjskimi daktylami. Podczas obierania bardzo je przypominają, choć smakują z lekka 'maziowato'.
    Owoce jadane są na surowo, używane w kuchni azjatyckiej i latynoamerykańskiej. Są głównym składnikiem popularnego sosu Worcestershire.
    Pulpa otrzymywana z owoców wykorzystywana jest do farbowania odzieży.
    Z nasion zaś wytwarza się proszek, który służy za krochmal.
    Oleju z nasion używa się jako impregnat do drewna.

    Właściwości odżywcze:

    Owoc tamaryndowca odznacza się niskim IG=23, jednocześnie jest bardzo kaloryczny 100 g=239 kcal

    Bogaty w błonnik, żelazo i inne pierwiastki.
    Zawiera kwas winowy, wspierając przy tym organizm w walce z żywymi rodnikami.

    Bogaty w witaminę B, A i C.

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 18 kwietnia Sa niezmiernie popularne w Ameryce Pld, robia tam z niego lody i przerózne slodycze, najbardziej znane jest meksykanskie Pulparindo.
Jestem zaskoczona, ze jest popularny w Polsce, w Niemczech trudno dostac, jedynie w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrowa zywnoscia.
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń