Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio szukamy produktów o niskim IG. Postanowiliśmy wyciągnąć rękę do tych, którzy szukają substytutów.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1822
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1822
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Owoce tamaryndowca, to duże strąki, które w środku zawierają mięsisty miąższ i dużą pestkę. Zwane są indyjskimi daktylami. Podczas obierania bardzo je przypominają, choć smakują z lekka 'maziowato'. Owoce jadane są na surowo, używane w kuchni azjatyckiej i latynoamerykańskiej. Są głównym składnikiem popularnego sosu Worcestershire. Pulpa otrzymywana z owoców wykorzystywana jest do farbowania odzieży. Z nasion zaś wytwarza się proszek, który służy za krochmal. Oleju z nasion używa się jako impregnat do drewna. Właściwości odżywcze: Owoc tamaryndowca odznacza się niskim IG=23, jednocześnie jest bardzo kaloryczny 100 g=239 kcal Bogaty w błonnik, żelazo i inne pierwiastki. Zawiera kwas winowy, wspierając przy tym organizm w walce z żywymi rodnikami. Bogaty w witaminę B, A i C.