Chałka i churros w piątym odcinku "Bake off - Ale ciacho!"

Czy uczestnicy programu poradzą sobie z przygotowaniem tradycyjnego hiszpańskiego smakołyku?

W poprzednim odcinku, w zadaniu autorskim, uczestnicy musieli przygotować własną wersję gruzińskiego placka - chaczapuri. Choć ciasto do tego wypieku robi się bardzo łatwo - wystarczy połączyć przesianą mąkę, jogurt, sodę oraz ser - to większość z gotujących miała nie lada trudności. Przygotowanie farszu do placków okazało się również bardzo trudne, pomysł tylko trzech osób znalazł uznanie wśród jurorów.

W konkurencji technicznej adepci sztuki kulinarnej przygotowywali tartę limonkową na gramofonie! Musieli wycisnąć bezę szwajcarską tak, aby utworzyła charakterystyczny wzór. To jednak nie była jedyna trudność. Większość uczestników nie potrafiła przygotować obręczy z temperowanej czekolady. Perfekcyjne udało się to tylko Magdzie.

Z programem niestety musiała pożegnać się Joanna, a miano Gwiazdy Wypieków Tygodnia otrzymała Barbara.

Zobacz jak przygotować limonkową tartę. Kliknij >>

Co wydarzy się w niedzielnym programie?

Smak chałki lubi chyba każdy. Na pewno jurorzy „Bake Off - Ale Ciacho!", którzy postanowią sprawdzić umiejętność plecenia warkoczy z ciasta przez uczestników. Do każdej chałki śmiałkowie biorący udział w najbardziej apetycznym programie w polskiej telewizji, będą mieli za zadanie przygotować konfiturę z mango z kawałkami karmelu i orzechów.

W drugiej konkurencji uczestnicy programu przygotują churros - jeden z najbardziej znanych smakołyków w krajach hiszpańskich. Czy uczestnikom kulinarnego show TVP2 uda się usmażyć słodkości, które kochają miliony ludzi na całym świecie? Przekonamy się w najbliższą niedzielę, o godzinie 15:15.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2