Sezon na dynię

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Tomasz.

Churros
250 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
190 g mąki
4-5 jajek
1 l oleju

Truskawka-mięta
300 g truskawek
1-2 łyżki miodu
1 pęczek mięty
20-30 g białej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
cynamon do posypania churros

Śliwka-czekolada
500 g śliwek
1-2 łyżki miodu
30 ml śliwowicy
60 g gorzkiej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
mąka migdałowa do posypania churros

Churros
Mleko zagotować z masłem, cukrem waniliowym, cukrem i szczyptą soli. Dodać mąkę, zaparzyć, następnie schłodzić i wymieszać z jajkami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażyć na oleju w temperaturze 180°C.

Truskawka-mięta
Truskawki zblendować i podsmażyć na patelni z miodem. Gdy sos się zredukuje, dodać posiekaną miętę i białą czekoladę. Zredukować do konsystencji sosu. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem i cynamonem.

Śliwka-czekolada
Śliwki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać 1-2 łyżki miodu, podsmażyć i wlać śliwowicę (można flambirować). Gdy sos się zredukuje, dodać gorzką czekoladę, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się skórek. Podgrzać do zredukowania. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem oraz mąką migdałową.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Ciasta Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to jedno z najprostszych ciast – a jakże smaczne! Jego p...

Odsłon: 37961

30 min
49

Przepis dnia

Ciasta tort ambasador

osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam...

Odsłon: 28070

60 min
71
Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

Odsłon: 1581

60 min
4