Dwukolorowe bagietki z suską sechlońską - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Bagietki są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Dodatek śliwki, nadaje im specyficzny aromat i podkreśla smak pieczywa.

Fot. Materiały partnera

Ciasto ciemne
300 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
60 g susek sechlońskich
20g słodu jęczmiennego ciemnego barwiącego
8 g drobnej soli morskiej
4 g drożdży SAF instant
300 g wody

Wymieszać mąkę pszenną i orkiszową. Słód rozmieszać z wodą za pomocą rózgi. Dodać drożdże. Wsypać obie mąki i dodać sól. Wyrobić ręcznie. Gdy ciasto będzie już gotowe do garowania, dodać pokrojone suski sechlońskie. Garować ok. 2 godziny, składając ciasto co 20-30 minut.

Ciasto jasne
400 g mąki pszennej typ 500
4 g drożdży SAF instant
8 g drobnej soli morskiej
270 g wody

Z powyższych składników wyrobić ciasto jasne. Garować i przekładać tak jak ciasto ciemne w tym samym czasie. Gdy ciasta będą gotowe, połączyć według poniższych instrukcji.

Montaż

Podzielić oba ciasta na 4 równe części. Wstępnie złożyć i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut. Blat lekko podsypać mąką. Rozłożyć ciasta na prostokąty. Cztery prostokąty ciasta jasnego przykryć czteroma prostokątami ciasta ciemnego tak, aby idealnie się pokrywały. Na spodzie ma być ciasto jasne, a na górze ciemne.

Naciągając ciasta, zwinąć je w rulon i nadać kształt bagietek odpowiedni do formy. Formę wysmarować tłuszczem. Bagietki ułożone na formie garować przez jeszcze ok. 20 minut. Oprószyć mąką. Naciąć.

Piec w zaparowanym (przez pierwsze 15 sekund), nagrzanym do 240°C piekarniku przez 15 do 20 minut. W ¾ czasu pieczenia zsunąć bagietki z formy bezpośrednio na szamot i piec dalej.

UWAGA: zabrania się podsypywania mąką podczas pracy z ciastem. Mąki do podsypywania można użyć dopiero przy składaniu bagietek, i to z umiarem!

Dodatki do bagietek

Rillette z makrelą

250 g makreli wędzonej
1 duża łyżka musztardy „à l'ancienne"
serek śmietankowy
1 szalotka
1 cytryna
50 g masła
szczypiorek
pieprz kolorowy

Obrać makrelę. Dodać serek, musztardę, posiekaną szalotkę, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Przyprawić do smaku.

Pasztet z kurzych wątróbek

250 g wątróbek drobiowych
50 g masła klarowanego
2 szalotki
1 ząbek czosnku
szczypta posiekanego świeżego rozmarynu
łyżka brandy
sól, pieprz
cukier
4 jabłka
pieprz czarny w ziarnach

Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić wątróbki. Smażyć przez kilka minut tak, by ze wszystkich stron były ścięte. Dolać brandy, dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia. Wyjąć wątróbki i zmiksować blenderem.

Na tej samej patelni podsmażyć szalotki do miękkości. Posłodzić do smaku. Wrzucić rozmaryn i zgnieciony czosnek. Dodać do zmiksowanych wątróbek i jeszcze raz zmiksować.

Obrać jabłka i dusić do miękkości. Posłodzić, dodać tłuczony czarny pieprz. Dodatki nałożyć do słoiczków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 346

15 min
10

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 958

15 min
16

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6