Karpatka Pięknej Heleny według Jagody

Karpatka udekorowana gruszkami w cukrowym syropie, oblanymi czekoladą.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
3 szklanki mleka
6 łyżek cukru
2 opakowania budyniu toffi lub krówkowego na 3/4 l mleka
300 g masła

Dekoracja
3 zielone gruszki
odrobina wody
2 łyżki cukru
1 gotowa polewa czekoladowa (deserowa) lub 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto
Masło i wodę zagotować, dosypać mąkę, zaparzyć, a następnie ostudzić. Miksując, dodać jajka i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Piec w dwóch okrągłych tortownicach (27 cm) przez około 25 minut w temperaturze 200°C.

Krem
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w trzeciej rozpuścić proszek budyniowy. Oba płyny połączyć i gotować przez chwilę. Ostudzić. Masło zmiksować na puch. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.

Dekoracja
Gruszki pokroić w ósemki (nieobrane, z wydrążonym gniazdem nasiennym), wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody, wsypać cukier i mieszać do uzyskania brązowego syropu. Ostudzić. Czekoladę lub polewę rozpuścić. Udekorować gotową karpatkę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 300

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0