Najlepsze przepisy na ogórki

Kruchy młyn Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Kto by pomyślał, że z delikatnych herbatników można przygotować tak wspaniałe budowle? Oto przepis Danuty.

Herbatniki:

  • 750 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:

  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (60% zawartość kakao)
  • Sklejanie młyna:
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

 

Herbatniki
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyciąć potrzebne do wykonania młyna elementy (podstawa z koła o średnicy 12 cm, ciasteczka w kształcie trapezu do zbudowania konstrukcji ok. 16 sztuk, kwadratowe ciasteczka 4 sztuki, 4 trójkąty do zbudowania dachu oraz skrzydła wiatraka). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Polewa
Śmietanę podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę. Chwilę odczekać, a następnie mieszać aż do powstania gładkiej, czekoladowej polewy.
Sklejanie młyna
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Złożenie ciasta
Na okrągłą podstawę układamy trapezowe ciasteczka. Sklejamy je za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Następnie przyklejamy kwadratowe herbatniki i skrzydła wiatraka. Z trójkątnych herbatników układamy dach młyna. Całość ozdabiamy polewą z gorzkiej czekolady.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15212

15 min
35
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 54

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26