Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Tradycyjna potrawa wielkanocna w nieco innym wydaniu. Jak wam się podoba taki przepis na paschę, wypróbujecie?

Ciasto kruche
70 g masło
35 g cukier puder
1 g sól
25 g jaja
100 g mąka pszenna
30 g mąka migdałowa

Utrzeć pierwsze trzy składniki. Dodać jaja i dwie mąki. Wyrobić ciasto i schłodzić. Rozwałkować i wyciąć dwa kwadraty większe niż rozmiar formy. Odpiec dwa spody na blaszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, dociąć do rozmiaru formy.

Masa żelatynowa

150 g woda
30 g żelatyna 180 bloom

Zalać żelatynę wodą i odstawić. Gdy napęcznieje, rozpuścić.

Masa serowa
400 g wino białe półsłodkie
140 g suszone owoce
80 g mleko 3,2%
80 g cukier kryształ
20 g skórka cytryny
28 g masa żelatynowa rozpuszczona
500 g twaróg
160 g serek mascarpone
60 g orzechy makadamia

Zagrzać wino i zalać owoce. Odstawić. Zagrzać mleko i rozpuścić w nim cukier. Dodać skórkę cytrynową i masę żelatynową. Twaróg zmielić i połączyć z serkiem mascarpone. Dodać owoce oraz mleko. Formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć folią rantową, tak aby włożona masa miała wyoblone narożniki. Masę serową zamrozić szokowo.

Glazura
75 g woda
150 g cukier kryształ
100 g śmietana 33%
150 g syrop glukozowy
55 g rozpuszczona masa żelatynowa
150 g biała czekolada
1 g biel tytanowa

Zagotować trzy pierwsze składniki. Zalać pozostałe składniki. Zblendować i schłodzić.

Galaretka z białego wina
100 g wino białe deserowe
40 g masa żelatynowa

Podgrzać część wina i rozpuścić w nim masę żelatynową. Połączyć z resztą. Formę wyłożyć folią spożywczą i wylać galaretkę. Schłodzić. Wyciąć prostopadłościan o długości 8 cm.

Orzech w karmelu
3 szt. orzechy macadamia
150 g cukier kryształ
50 g syrop glukozowy
50 g izomalt

Zalać cukier wodą i zagotować. Dodać syrop glukozowy. Doprowadzić do karmelizacji. Dodać osobno rozpuszczony w rondlu izomalt. Zanurzyć orzech macadamia w karmelu, aby uzyskać efekt jak poniżej:

Montaż
Oblać glazurą zamrożoną masę serową. Ułożyć na kruchym spodzie. Na szczycie ułożyć galaretkę, a na niej orzech w karmelu. Wykonać dwie paschy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 5355

60 min
9
Desery Skandynawski rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 24

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7