Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole.

Placki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki śmietany 18%
½ kostki masła
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 jajko
1 żółtko
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Krem
1 l śmietany kremówki 30%
400 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Dekoracja - ciasteczka cytrynowe
150 g masła
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
250 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
50 g kakao (do posypania ciasta)

Placki
Sodę oczyszczoną dodać do śmietany, odstawić do momentu uzyskania piany. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać żółtko, zmiksować. Dodać pianę ze śmietany i sody, mąkę i sól - wszystko zmiksować lub zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie klejące. Odstawić na kilka minut. Następnie uformować kulki tej samej wielkości o wadze 60 g. Wałek i blat posypać mąką, ułożyć kulki i rozwałkować na cienkie (2-3 mm) placki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane placki i nakłuć je widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 10 minut - do złotego koloru. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. Upieczone placki delikatnie odłożyć na kratkę do wystudzenia. Dwa placki i okruszki zachować do dekoracji.

Krem
Do misy miksera wlać śmietanę, dodać waniliowy cukier puder. Ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryn. Cztery łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Ciasteczka cytrynowe do dekoracji
Wymieszać masło, cukier puder, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyciągnąć, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Formami do ciastek wyciąć dowolne kształty (mogą być motywy wielkanocne). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić.

Złożenie
Na paterze położyć placek, rozsmarować 2¬-3 czubate łyżki kremu. Przykryć kolejnym plackiem. Kontynuować do wyczerpania składników. Na wierzch ciasta położyć obciążenie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Placki i okruszki do dekoracji - zmiksować. Po upływie godziny wyciągnąć placek z lodówki, zdjąć obciążenie. Resztką kremu posmarować boki ciasta i obłożyć okruchami. Na wierzch ciasta położyć cytrynowe ciasteczka, wokół nich posypać kakao. Ciasteczka ściągnąć i położyć z boku patery. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przechowywać w lodówce.


Fot. Materiały partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 438

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5470

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1080

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1137

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7