Podlaski marcinek Oli - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole.

Placki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki śmietany 18%
½ kostki masła
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 jajko
1 żółtko
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Krem
1 l śmietany kremówki 30%
400 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Dekoracja - ciasteczka cytrynowe
150 g masła
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
250 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
50 g kakao (do posypania ciasta)

Placki
Sodę oczyszczoną dodać do śmietany, odstawić do momentu uzyskania piany. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać żółtko, zmiksować. Dodać pianę ze śmietany i sody, mąkę i sól - wszystko zmiksować lub zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie klejące. Odstawić na kilka minut. Następnie uformować kulki tej samej wielkości o wadze 60 g. Wałek i blat posypać mąką, ułożyć kulki i rozwałkować na cienkie (2-3 mm) placki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane placki i nakłuć je widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 10 minut - do złotego koloru. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. Upieczone placki delikatnie odłożyć na kratkę do wystudzenia. Dwa placki i okruszki zachować do dekoracji.

Krem
Do misy miksera wlać śmietanę, dodać waniliowy cukier puder. Ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryn. Cztery łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Ciasteczka cytrynowe do dekoracji
Wymieszać masło, cukier puder, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyciągnąć, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Formami do ciastek wyciąć dowolne kształty (mogą być motywy wielkanocne). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić.

Złożenie
Na paterze położyć placek, rozsmarować 2¬-3 czubate łyżki kremu. Przykryć kolejnym plackiem. Kontynuować do wyczerpania składników. Na wierzch ciasta położyć obciążenie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Placki i okruszki do dekoracji - zmiksować. Po upływie godziny wyciągnąć placek z lodówki, zdjąć obciążenie. Resztką kremu posmarować boki ciasta i obłożyć okruchami. Na wierzch ciasta położyć cytrynowe ciasteczka, wokół nich posypać kakao. Ciasteczka ściągnąć i położyć z boku patery. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przechowywać w lodówce.


Fot. Materiały partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1