Najlepsze przepisy na ogórki

Przepis Krzysztofa Ilnickiego na tort bez mąki, śmietanki i masła

Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.

Dacquoise:

50g pestek dyni
100g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów laskowych
25g maizena (skrobi kukurydzianej)
125g cukru pudru A
200g białka
2g sól
175g cukru pudru B

Metoda:

Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi surowcami. Wyszprycować 4 dyski o średnicy 18-20cm, używając okrągłej tylki. Upiec w 200 stopni C do złotego koloru.

Konfitura

300g moreli bez pestek
5g oliwy z oliwek
tymianek świeży
70g puree z moreli
30g syropu glukozowego
sól
2g pektyny NH
50g cukru kryształu

Metoda:

Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Krem:

400g mleka kokosowego niesłodzonego
ekstrakt z wanilii
35g cukru kryształu
40g maizena (srkobia kukurydziana)
sól
60g wody
35g masła kakaowego
250g śmietany roślinnej Decor Up (zimna)

Metoda:
Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Montaż:

Wyszprycować na 3 dyskach dacquoisa krem w okręgach, pozostawiając między nimi przerwy. Przerwy wypełnić konfiturą. Zmontować tort. Na szczycie udekorować tort morelami i kremem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 82

15 min
4
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 212

15 min
5
Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 57

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26