Ciasto jogurtowe
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju
Nadzienie z jabłek
5-6 jabłek
½ szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 limonki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki agaru
Ptysie
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
50 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mąki
2 duże jaja (lub 3 małe)
15 g cukru pudru (do dekoracji)
Krem budyniowy:
2-3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru pudru
0,6 l mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła
Ganache:
100 ml śmietany 30%
100 g czekolady 60%
Ciasto jogurtowe
Jaja, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej zmiksować. Masę wlać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 40-50 minut.
Nadzienie z jabłek
Jabłka obrać. Połowę pokroić w kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z limonki. Doprawić cynamonem, gotować przez chwilę. Następnie dodać agar, dokładnie wymieszać i zagotować.
Ptysie
Do garnka wlać wodę i mleko, dodać masło, sól oraz cukier - zagotować. Wsypać mąkę i mieszać aż masa będzie odstawać od garnka. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać ptysie (rozmiar orzecha włoskiego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C, aż do momentu zarumienienia się ciastek.
Krem budyniowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem w misce. Dodać mąki, cukier puder i 100 ml zimnego mleka - wymieszać. Pół litra mleka zagotować, a następnie przelać do masy - dokładnie połączyć wszystkie składniki. Całość przełożyć do garnka, dodać ekstrakt waniliowy i gotować przez 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło, a następnie dodawać partiami ostudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego kremu.
Ganache
Śmietanę podgrzać (nie zagotować). Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Złożenie ciasta
Ptysie przełożyć kremem budyniowym. Posmarować także ich boki i wierzch. Posypać cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę. Nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugim blatem. Nałożyć warstwę kremu budyniowego. Całość przykryć ostatnim blatem. Resztą kremu budyniowego posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki na 15 minut. Po ostudzeniu tort polać ganache czekoladowym. Na wierzchu ułożyć ptysie.