Tort dla najbliższych Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami.

Ciasto jogurtowe
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju

Nadzienie z jabłek
5-6 jabłek
½ szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 limonki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki agaru

Ptysie
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
50 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mąki
2 duże jaja (lub 3 małe)
15 g cukru pudru (do dekoracji)

Krem budyniowy:
2-3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru pudru
0,6 l mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła

Ganache:
100 ml śmietany 30%
100 g czekolady 60%

Ciasto jogurtowe
Jaja, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej zmiksować. Masę wlać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 40-50 minut.

Nadzienie z jabłek
Jabłka obrać. Połowę pokroić w kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z limonki. Doprawić cynamonem, gotować przez chwilę. Następnie dodać agar, dokładnie wymieszać i zagotować.

Ptysie
Do garnka wlać wodę i mleko, dodać masło, sól oraz cukier - zagotować. Wsypać mąkę i mieszać aż masa będzie odstawać od garnka. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać ptysie (rozmiar orzecha włoskiego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C, aż do momentu zarumienienia się ciastek.

Krem budyniowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem w misce. Dodać mąki, cukier puder i 100 ml zimnego mleka - wymieszać. Pół litra mleka zagotować, a następnie przelać do masy - dokładnie połączyć wszystkie składniki. Całość przełożyć do garnka, dodać ekstrakt waniliowy i gotować przez 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło, a następnie dodawać partiami ostudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Ganache
Śmietanę podgrzać (nie zagotować). Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.

Złożenie ciasta
Ptysie przełożyć kremem budyniowym. Posmarować także ich boki i wierzch. Posypać cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę. Nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugim blatem. Nałożyć warstwę kremu budyniowego. Całość przykryć ostatnim blatem. Resztą kremu budyniowego posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki na 15 minut. Po ostudzeniu tort polać ganache czekoladowym. Na wierzchu ułożyć ptysie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 38

30 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 37

30 min
3
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 28

15 min
2
60 min
6
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2