Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki

Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu!

Fot. materiały prasowe

Chinkali, od polskich pierogów różnią się nie tylko kształtem, ale też sposobem spożywania. Do skonsumowania tego gruzińskiego przysmaku nie będą nam potrzebne sztućce. Należy chwycić za wystającą końcówkę, następnie ugryźć, wypić bulion ze środka i dopiero później rozkoszować się mięsnym nadzieniem.
Wbrew pozorom, chinkali wcale nie są skomplikowanym daniem. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się lepić polskie pierogi, bez problemu poradzisz sobie z ich gruzińskim odpowiednikiem!

Składniki
Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1¼ szklanki ciepłej wody

 

Nadzienie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczka chili (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka bulionu

 

Sposób przygotowania:

W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę z solą i wodą. Przenieś masę na blat i zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie (około 4-5 minut). Pozostaw ciasto na około 45 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, kminek, chili, kolendrę, natkę pietruszki i bulion, aż do równomiernego wymieszania. Mięso powinno wchłonąć bulion. Jeśli jest taka potrzeba - dodaj pieprz i sól do smaku.
Ciasto rozwałkuj w ten sam sposób, jak na pierogi. Następnie wykrój z ciasta okręgi o średnicy ok. 10 cm. Na środek każdego kawałka nałóż jedną dużą łyżkę nadzienia. Następnie zamknij ciasto, tworząc sakiewkę. Zakręć czubek w taki sposób jak na zdjęciu powyżej.
Pierożki wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj je przez około 8-9 minut, aż zaczną pływać. Gdy będą już gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętaj, że musisz wykonywać tę czynność delikatnie, aby nie uszkodzić pierożka. Chinkali możesz podawać z czarnym pieprzem lub wybranym przez siebie sosem. Nie zapomnij o dobrym winie! Do tego dania, idealnym dodatkiem będzie białe wytrawne wino Marani Kondoli Rkatsiteli.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2