Do góry

Newsy

Co można zjeść po upływie daty ważności?

Coraz więcej kupujemy i coraz więcej wyrzucamy. Marnotrawienie jedzenia to zmora w całej Unii Europejskiej. Czy można temu zapobiegać? Zobaczcie, co można jeść po terminie!

Fot. 123RF/Picsel

Zacznijmy od tego, że używa się dwóch różnych zapisów na opakowaniach:

- "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt nie nadaje się do jedzenia, po upływie tego terminu może być szkodliwy ("termin przydatności do spożycia")

- "najlepiej spożyć przed (końcem)..." - to oznaczenie, które mówi, do kiedy produkt utrzymuje swoją jakość, ale nie staje się dla nas od razu szkodliwy ("data minimalnej trwałości").

Obie te daty są wiążące pod warunkiem, że produkty są przechowywane i transportowane w odpowiednich warunkach (np. mrożonki się nie rozmrożą w drodze ze sklepu, mięso będzie trzymane w lodówce). Jeśli tak się nie stanie - produkty mogą nie nadawać się do spożycia (a nawet stać się trujące) lub zmienić właściwości dużo wcześniej.

Na opakowaniach często są zawarte także inne informacje wpływające na przydatność do spożycia. Możemy spotkać się z np.:

- "Należy zużyć w ciągu ... dni od daty otwarcia" - po otwarciu nie patrzymy więc na datę przydatności do spożycia, ale na to, kiedy rozpakowaliśmy produkt;

- „Przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia" - jeśli mrożonka rozmrozi się więc np. w drodze ze sklepu, data przydatności do spożycia nie obowiązuje, trzeba produkt zjeść jak najszybciej, nie mrozi się go ponownie;

- „Przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin"

Pobierz aplikację smaker

Praktycznie niezniszczalne

Produkty, które nadają się do spożycia bez większych ograniczeń to:

  • ryż
  • kasze
  • makaron
  • kawa
  • cukier
  • mąka
  • sól
  • woda butelkowana
  • ocet
  • miód

Pamiętajmy, że po upływie daty minimalnej trwałości (czyli "najlepiej spożyć przed"...) mogą zmienić się właściwości produktów - ich konsystencja czy kolor. Ale nam nie zaszkodzą nawet rok po upływie terminu.

W zamkniętej butelce wody też namnażają się bakterie!

Woda butelkowana - wbrew pozorom - także ma datę przydatności do spożycia, mimo iż tysiące lat płynęła pod ziemią nie psując się. O ile wodę szczelnie zamkniętą można przechowywać dość długo - około 20 miesięcy - to już po otwarciu należy ją wypić w czasie 48 godzin. Jak to możliwe? W wodzie znajdują się bakterie, ale kiedy woda płynie pod ziemią, bakterie te są nieaktywne. "Budzą" się dopiero kiedy mają dostęp do powietrza. Wtedy zaczynają się powoli namnażać. Taka przeterminowana woda nie wywoła zatrucia, będzie miała natomiast inny smak. Może też "przejść" innymi zapachami ze względu na przepuszczalność plastikowych butelek.

Po kilku miesiącach do spożycia nadają się jeszcze:

  • suche ciastka
  • olej
  • czekolada
  • dżem
  • pikle

W obu przypadkach warunkiem jest nieuszkodzone opakowanie i odpowiednie przechowywanie tych produktów (niektóre wymagają przechowywania w zamrażarce, inne w lodówce). Warto dodatkowo przed przyrządzeniem przyjrzeć się, czy produkt przeterminowany wygląda i pachnie normalnie.

Jeśli minęła data minimalnej trwałości produktu, ale został on już rozpakowany, trzeba sprawdzić zalecenia na opakowaniu. Jeśli mówią "Należy spożyć w ciągu ... dni od otwarcia opakowania", a minęło więcej czasu - produkt trzeba wyrzucić.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń