Do góry

Newsy

Cudowne właściwości czekolady

Każdy sportowiec i nie tylko wie, że czekolada to źródło energii. Nieprawdziwe są pogłoski, że czekolada uzależnia, warto jednak dawkować jej ilość w trosce o... dobry wygląd. Trzeba bowiem pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złych konsekwencji spożywania czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.

Fot. 123RF/Picsel

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głownie jest to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy!

Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo - mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za "dotlenianie" naszego organizmu.

Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol - przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz oragnizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

"Napój bogów"

Łacińska nazwa drzewa kakaowego to Theobroma cacao, ( Theobroma -pokarm bogów). W dawnych czasach czekolada była traktowana z niezwykłą czcią, pełniła szczególną funkcję podczas odprawiania świętych rytuałów. Ze względu na swe właściwości i działanie zyskała miano "boskiego napoju".

Każdy, kto planuje dalszą wyprawę, czy wspinaczkę górską powinien pamiętać, aby zabrać ze sobą jedną, bądź dwie tabliczki czekolady. Nawet żołnierze i astronauci w swoim menu posiadają porcje czekolady, z tego względu, że jest ona wysokoenergetyczna. Taki smakołyk może pomóc nam przetrzymać kryzysową sytuacje, a nawet uratować życie! Dowodem na to jest historia czterech Brytyjczyków, którzy przetrwali 6 dni na śnieżnej pustyni Kaukazu. Podtrzymały ich przy życiu trzy batony "Mars".

Hormon szczęścia

Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia - niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania - dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Byłe nie za dużo?

Czekolada zawiera spore ilości tłuszczu dlatego spożywana w nadmiarze może prowadzić do nadwagi. Smakołyk ten podwyższa również poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, z tym nie ma żartów. Aby uniknąć złych konsekwencji wypływających z jedzenia czekolady wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach mimo, że wabi zarówno smakiem, zapachem, jak i wyglądem Czekolady nie powinny jeść osoby z niewydolnością nerek, cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze i cukrzyce.

Czekoladowe mity

Czy czekolada psuje zęby? Okazuje się, że nie. Ze wszystkich dostępnych słodyczy, gorzka czekolada ma najmniejszy wpływ na zły stan uzębienia. Co więcej zawarte w niej kakao posiada substancje bakteriobójcze. Pamiętajmy, aby mimo wszystko nie spożywać jej w nadmiarze. Naukowcy myślą nad stworzeniem pasty do zębów, w której składzie będzie kakao.

Nie jest udowodnione, aby czekolada źle wpływała na cerę. Mimo, iż wiele osób twierdzi, że po zjedzeniu słodkich przysmaków może pojawić się trądzik. Brak związku między zmianami skórnymi a jedzeniem tego rodzaju słodyczy, wykazały liczne badania przeprowadzone w Amerykańskiej Akademii Dermatologii.


>> I ponad tysiąc czekoladowych przepisów! Kliknij!

 

Opracowała: Justyna Kwiecień

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń