Do góry

Newsy

Czekoladowe inspiracje

Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje!

Fot. Materiały prasowe

Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco

Porcje:
Tarta o średnicy 26 cm
Czas przygotowania
ok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin
Składniki:
150 g zimnego masła
200 g mąki
100 g cukru pudru
1 żółtko
100 g czekolady Lindt Excellence 70 %
100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch
3 listki żelatyny
2 jajka
100 ml prosecco
75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
100 ml śmietany

Sposób przygotowania:

100 g pokrojonego w kostkę masła włożyć do miski razem z mąką i 50 g cukru pudru. Dodać żółtko i 1-2 łyżki zimnej wody. Wygnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować do grubości 3 mm na blacie podsypanym mąką i włożyć do formy, dociskając do brzegów. Odkroić ciasto wystające ponad krawędź formy. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suszonym grochem lub fasolą. Piec ok. 10 minut na średnim poziomie. Zdjąć papier do pieczenia wraz z fasolą lub grochem i piec ciasto 10 minut na złotobrązowy kolor. Spód ciasta wystudzić. Następnie ostrożnie wyjąć z formy i posmarować cienko 25 g roztopionej czekolady Lindt Excellence 70%.

Moczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 3 minuty. Oddzielić białka od żółtek. Żółtko i syrop wymieszać, następnie zagotować w małym garnku na średnim ogniu stale mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć garnek z ognia, odsączyć żelatynę i dodać do ciepłego kremu. Wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę wymieszać delikatnie z kremem, rozprowadzić równomiernie na upieczonym kruchym cieście i odstawić na 1 godzinę do schłodzenia.

Śmietanę ugotować z resztą cukru pudru. Garnek zdjąć z ognia, dodać i rozpuścić pozostałe masło, resztę pokrojonej czekolady Lindt Excellence 70% i Lindt Excellence Vollmilch. Masę wystudzić, wylać na zastygnięty krem z prosecco i rozprowadzić. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Tartę można podawać posypaną grubymi wiórkami czekoladowymi.

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń