Do góry

Newsy

Czy ocet balsamiczny jest zdrowy?

Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć.

Fot. 123RF/Picsel

Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach.

Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w drewnianych baryłkach, gdzie przechodzi kolejny proces naturalnej fermentacji, tym razem alkoholowej z udziałem drożdży.

W domowych warunkach takie baryłki przechowuje się zazwyczaj na strychach, gdyż latem wysoka, a zimą niska temperatura sprawia, że fermentacja przebiega o wiele szybciej. Na koniec procesu dodawany jest szczep bakterii owocowych. Tak przygotowany ocet może dojrzewać nawet dwadzieścia pięć lat, podczas których nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny jest bogaty w liczne składniki mineralne, które dostarczają naszemu organizmowi: wapń, potas, żelazo i magnez. Jego ogromnym atutem jest niewielka kaloryczność - 100 gram płynu zawiera jedynie 88 kcal. Jego właściwości z pewnością docenią osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Dlaczego? Otóż, dzięki swoim właściwościom, ocet balsamiczny zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na ciele. Wszystko za sprawą polifenoli, które stymulują pepsyny odpowiedzialne za proces spalania tkanki tłuszczowej i pracę jelit. Ocet balsamiczny znacznie zmniejsza łaknienie oraz przeciwdziała skutkom nadmiernego przejadania się.

„Czarne złoto" powinniśmy stosować nie tylko ze względu na chęć  utraty wagi. Warto bowiem wiedzieć, że pomaga on także w walce z niebezpiecznymi chorobami. Po pierwsze przeciwdziała wysokiemu stężeniowi złego cholesterolu (LDL) w naszym organizmie i zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Po drugie, co jest dobrą wiadomością dla diabetyków, ma niski indeks glikemiczny. Oprócz tych zalet jest również pomocny w walce z żylakami, chorobami układu krążenia i nadciśnieniem.

Ocet balsamiczny to naturalny środek wspierający układ odpornościowy. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Przyspiesza gojenie się ran, a do tego jest bogatym źródłem antyoksydantów, które odpowiadają za zwalczanie wodnych rodników. Badania naukowców z Harvardu dowiodły, iż jego regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca nawet o 50%!

Pobierz aplikację smaker

Naturalny kosmetyk

„Czarne złoto" znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on polecany osobom, które borykają się z problem zmian trądzikowych, gdyż znakomicie reguluje ilość wydzielanego sebum, a także poprawia elastyczność skóry. Fakt, że w jego składzie znajdują się przeciwutleniacze sprawia, że zapobiega pojawianiu się pierwszych zmarszczek.

Prócz skóry, na prozdrowotnych właściwościach octu balsamicznego zyskać mogą także włosy. Wystarczy, że użyjemy go do przygotowania odżywki. Aby przygotować maseczkę, która poprawi blask naszych włosów należy użyć: octu balsamicznego, oliwy z oliwek i kurzego białka.

Zastosowanie

Skoro tak dobrze ocet balsamiczny wpływa nasz organizm, jak możemy wprowadzić go do codziennej diety? Otóż ocet balsamiczny sprawdzi się zarówno w potrawach mięsnych jak i w daniach z rybami w roli głównej. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek i sosów. Ku zdziwieniu niektórych, ocet balsamiczny może być dodawany także do deserów.

1. Ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Schab w czerwonym winie

Fot. Eses na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Kolorowa sałatka z octem balsamicznym

Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Jagnięcina w sosie balsamicznym

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Śledzie w kolorowej papryce"

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magdalencia123212 12 marca Sałatka polana zdrowym olejem takim jak np. olej konopny to rzeczywiście samo zdrowie !! Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, międzynarodowych prestiżowych uniwersytetów i instytucji prywatnych, CBD - Kannabidiol ma ogromny, pozytywny wpływ na organizm ludzki. W produkcji oleju nie stosuje się środków konserwujących i substancji chemicznych. Wysoka zawartość kwasów Omega-6 i Omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jest źródłem witaminy K, która wspomaga syntezę białek i enzymów. Duża zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych sprawia, że jest to najlepszy spośród olejów roślinnych ! Kwasy te odpowiedzialne są za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, wzmacnianie układu odpornościowego i łagodzenie stanów zapalnych. Olej konopny posiada również dużą zawartość witaminy E, która opóźnia procesy starzenia, oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego. Olej ten ma wspaniały orzechowy smak, przez co dodaje doskonały smak potrawom. Możemy dodawać go do ciast, sałatek, czy sosów. więcej o oleju na konopiafarmacja pl

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń