Do góry

Newsy

Czy sól zabija?

Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa?

Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL


Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka).

Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Nadmiar soli negatywnie wpływa też na funkcjonowanie nerek. Mogą pojawić się również opuchlizny wywołane przez zatrzymywanie wody w organizmie.


Zobacz, co na temat soli w diecie Polaków mówi dietetyk:

Dzień Dobry TVN/x-news


Musimy pamiętać, że do dziennej dawki soli nie zlicza się tylko to, co widzimy i świadomie solimy. Sól bardzo często zawierają przeróżne gotowe produkty, takie jak chleb, wędliny czy sery, a także ketchup, majonez, gotowe zupy i sosy, fast foody. Warto spojrzeć na skład, by dowiedzieć się, ile dokładnie soli zjemy, jeśli zdecydujemy się na dany produkt.


Nie daj się oszukiwać etykietkom! Kliknij!

kobieta z hamburgerem


Sól można zastępować ziołami i przyprawami. Całkowite jej odstawienie nie jest jednak dla nas korzystne, bo sól jest niezbędna do działania organizmu, ma swój udział w kontroli gospodarki wodno-elektrolitowej, ciśnienia tętniczego i prawidłowego działania mięśni i nerwów.

Według nowych badań, może prowadzić do insulinooporności. Bardzo rzadko dochodzi jednak do takich sytuacji, szczególnie, że już w samych produktach żywnościowych zawartych jest zwykle wystarczająco dużo soli, by nie dopuścić do jej niedoboru.


Dietetyk wypowiada się o korzyściach soli w diecie:


Jeśli na opakowaniu jest podana tylko ilość sodu w produkcie, można policzyć, ile dostarczymy sobie soli mnożąc ilość sodu razy 2,5. Sodu więc możemy zjadać bezpiecznie 2,5 grama, a soli 5 gramów.


15 najlepszych źródeł magnezu. Kliknij!

czekolada z dużymi orzechami

Zobacz też: Sól w diecie dziecka, Makłowicz: Sól jest protezą smaku

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Garga R. i in. "Low-salt diet increases insulin resistance in healthy subjects"
Wierzejska R. "Oznakowanie żywności jako element realizacji prozdrowotnej diety" [w:] Zdr Publ 2012;122(1):90-94
Stolarz-Skrzypek K., Kawecka-Jaszcz K. "Ograniczenie spożycia soli kuchennej jako metoda prewencji nadciśnienia tętniczego" [w:] Postępy Nauk Medycznych 1/2009

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wi_waldi 31 marca 2014 Od dłuższego czasy wszystkie produkty, które przygotowuję do zjedzenia solę, ale w niewielkiej ilości. Nie jem również cukru, pod żadną postacią. Dawniej miałem problem z nadciśnieniem,teraz też jeszcze występuje ale znacznie mniejszy. Na przykład, gotując zupę, jako przysmak dodaję kostkę rosołową w której jest sól i to wystarczy, już nie dosalam. Chleb piekę sam i oczywiście sól też w nim jest, ale w niewielkiej ilości. I jeszcze jedno. Polecam wszystkim codzienne, na czczo pity mielony len. Dwie łyżeczki lnu zalać do 3/4 szklanki wrzątkiem, przykryć talerzykiem, odczekać 10-15 minut, można dodać łyżeczkę miodu,(ja nie słodzę). Poprawia pracę jelit i żołądka.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń