Do góry

Newsy

Czym są białe paski na piersiach z kurczaka?

Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień.

Fot. 123RF/Picsel

Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z wykorzystaniem kurczaków.

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Od wielu lat drób uznaje się za bardzo zdrowy rodzaj mięsa, które jak najczęściej powinno gościć na naszych talerzach. Przede wszystkim, mięso z kurczaka uznawane jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele.

Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy magnez - wzmacniają strukturę kości, chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, zwiększają odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrze, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jedząc mięso z kurczaka czy indyka dostarczamy komórkom także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu nerwowego czy transport tlenu we krwi. Dzięki diecie bogatej w te mikroelementy skuteczniej walczymy z chronicznym zmęczeniem, depresją i spadkiem koncentracji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Na co powinniśmy uważać, kupując kurczaka?

Z pewnością zauważyliście, że coraz trudniej znaleźć w sklepach piersi kurczaka, które byłyby pozbawione białych pasków. Wiele osób zwraca uwagę na fakt, że jeszcze kilkanaście lat temu wyglądały one zupełnie inaczej, a pojawienie się białych pasków powinno być dla nas bardzo niepokojącym sygnałem. Naukowcy stwierdzili, iż takie zmiany możemy zauważyć w przypadku 90% sprzedawanych piersi z kurczaka.

Białe paski na piersiach z kurczaka i pokrywających je błonkach to nic innego jak tłuszcz. Informacja ta powinna zaniepokoić zwłaszcza osoby, które włączyły ten rodzaj mięsa do jadłospisu ze względów dietetycznych. Może się ono okazać znacznie bardziej kaloryczne i mniej wartościowe niż przypuszczamy.

Wynika to przede wszystkim ze sposobu hodowli kurcząt w dzisiejszych czasach. Fermy produkują drób na skalę masową, skupiając się na tym, aby zwierzęta w jak najkrótszym czasie osiągnęły możliwie jak największą masę.

Dodatkowy tłuszcz w kurczaku negatywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na jego jakość - mięso jest twardsze oraz zdecydowanie trudniej absorbuje różnego rodzaju marynaty i przyprawy.

Kupując piersi kurczaka, warto zwracać uwagę na jego wygląd oraz sposób hodowli. W ten prosty sposób unikniemy spożywania zbędnych kalorii oraz kulinarnych rozczarowań.

 

Polub nas na Facebooku!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kates38 24 lutego 2017 Taki artykuł to bzdura. To tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc jego odrobina nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Większy problem stanowi skład takiego mięsa. Kurczaki w sklepach to zwykle pasione chemicznymi paszami. Mięso z kurczaka karmionego naturalnie zbożem, warzywami i ziemniakami ma zupełnie inny wygląd i smak. Wiem, bo sama mam takie kurczaki. Nie wspomnę już o smaku prawdziwych, wiejskich jaj. Odkąd mam własną, malutką fermę, wiem o czym mówię :-). Takie mięso i jajka są jednak sporo droższe od takich sklepowych, bo kura rośnie wolno i wymaga sporo zachodu.

55 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kristoff779 22 lutego 2017 Odkąd pamiętam (czyli od jakiś 30 lat), piersi kurczaka miały te paski tłuszczu. Ja byłbym raczej zaniepokojony, gdyby one zniknęły.

42 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olmer_xc 16 lutego 2017 Gdyby tylko ludzkosc wymyslila jakies ostre narzedzie, moznaby je wtedy nazwac "nożem" i uzywac do wycinania tluszczu z miesa...

56 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kurczakjestzdrowy 16 lutego 2017 Nie wiem kto wypisuje takie głupoty , ale pozdrawiam go serdecznie informując jednocześnie że niech weźmie pod uwagę takiż oto fakt że cena kurczaka jest też inna na miarę możliwości konsumenta (na kieszeń również) i co za tym idzie jakość jeśli ktoś chce mieć pięknego fileta bez błony i tłuszczy niech doliczy sobie do ceny sklepowej jakieś 30-40 % i niech tak zapłaci to pewnie mu takiego fileta zrobią

Jeszcze raz pozdrawiam mądrą głowę i autora tego artykułu , dając mu rede na przyszłość żeby brał poprawke na wszystko a nie tylko na cześć , detale też są istotne .

105 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tomek39 16 lutego 2017 Ja zawsze wybieram indyka i wiem że to mięso jest smaczne i zdrowe.

56 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń