Dr. Oetker: Cukier żelujący ze Stewią

Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę.

Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom.

W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania tradycyjnego cukru. Wystarczy sięgnąć po produkt żelujący z zawartością coraz popularniejszej na świecie stewii.

Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej właściwości słodzące znane są tam od wieków. Jest to produkt ponad 100 razy słodszy od cukru, a jednocześnie praktycznie bezkaloryczny. Za słodki smak stewii odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe - naturalne związki, które występują w łodygach i liściach tej rośliny.

Już od maja do produktów Dr. Oetkera dołączy Cukier żelujący ze stewią. To obiecująca alternatywa dla osób, którym zależy na zmniejszeniu ilości spożywanego cukru. Dlatego w nowym cukrze żelującym część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym - ekstraktem ze stewii. Dzięki temu smak pozostaje bez zmian, a wyroby mają o 30 procent kalorii mniej.

Dzięki dodaniu cukru żelującego przygotowanie domowych przetworów jest łatwe i szybkie. Wystarczy 225 g. cukru żelującego ze stewią do 1 kg rozdrobnionych owoców, aby zachować ich walory smakowe przez cały rok. Nowy produkt Dr. Oetkera to również gwarancja odpowiedniej konsystencji domowych przetworów, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor owoców. Przygotowane konfitury i dżemy nie wymagają pasteryzacji, co stanowi dodatkową zaletę produktu.

Przepisy oraz inspiracje na przygotowanie pysznych, domowych przetworów przy użyciu Cukru żelującego z glikozydami stewiolowymi ze Stewii Dr. Oetkera znajdują się na stronie www.oetker.pl.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 33

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6