Sezon na dynię

Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę.

Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom.

W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania tradycyjnego cukru. Wystarczy sięgnąć po produkt żelujący z zawartością coraz popularniejszej na świecie stewii.

Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej właściwości słodzące znane są tam od wieków. Jest to produkt ponad 100 razy słodszy od cukru, a jednocześnie praktycznie bezkaloryczny. Za słodki smak stewii odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe - naturalne związki, które występują w łodygach i liściach tej rośliny.

Już od maja do produktów Dr. Oetkera dołączy Cukier żelujący ze stewią. To obiecująca alternatywa dla osób, którym zależy na zmniejszeniu ilości spożywanego cukru. Dlatego w nowym cukrze żelującym część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym - ekstraktem ze stewii. Dzięki temu smak pozostaje bez zmian, a wyroby mają o 30 procent kalorii mniej.

Dzięki dodaniu cukru żelującego przygotowanie domowych przetworów jest łatwe i szybkie. Wystarczy 225 g. cukru żelującego ze stewią do 1 kg rozdrobnionych owoców, aby zachować ich walory smakowe przez cały rok. Nowy produkt Dr. Oetkera to również gwarancja odpowiedniej konsystencji domowych przetworów, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor owoców. Przygotowane konfitury i dżemy nie wymagają pasteryzacji, co stanowi dodatkową zaletę produktu.

Przepisy oraz inspiracje na przygotowanie pysznych, domowych przetworów przy użyciu Cukru żelującego z glikozydami stewiolowymi ze Stewii Dr. Oetkera znajdują się na stronie www.oetker.pl.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to jedno z najprostszych ciast – a jakże smaczne! Jego p...

Odsłon: 32237

30 min
40
30 min
4

Przepis dnia

Ciasta tort ambasador

osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam...

Odsłon: 27869

60 min
71
Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

Odsłon: 1457

60 min
4