Boże Narodzenie na słodko

Ewa Wachowicz w swoich programach, często powtarza, że uwielbia podróże. Ze swoich wypraw często przywozi ciekawe inspiracje kulinarne. W 535. odcinku programu przygotuje gruzińską zupę charczo, macaroni and cheese, czyli włoskie danie, w których zakochali się Amerykanie, oraz ciasto inspirowane dubajską czekoladą.

Międzynarodowe przepisy w 535. odcinku "Ewa gotuje" | Fot. materiały prasowe/Polsat

W tym odcinku będzie międzynarodowo. Gotowanie zacznie się od bardzo ciekawej zupy charczo. To tradycyjna potrawa wywodząca się z Gruzji, przypominająca nieco węgierską gulaszową. Jest bardzo gęsta i pożywna, a konsystencję zawdzięcza długo gotowanej wołowinie, jak też drobno posiekanym orzechom włoskim oraz odrobinie ryżu. 

Na danie główne Ewa zaproponuje macaroni and cheese – potrawę, która ma wprawdzie włoski rodowód, ale najbardziej popularna jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Kanadzie. Mac and cheese jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy ugotowany makaron, mleko, mąka i ser żółty. 

Na deser będzie ciasto inspirowane czekoladą z Dubaju. Już sama czekolada jest niezwykłym smakołykiem, bowiem w środku ma nadzienie pistacjowe z dodatkiem bardzo popularnego na Bliskim Wschodzie nitkowanego ciasta kataifi. Deser wyjdzie znakomicie

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 535. odcinek

Opracowanie: Anna Hutek-Brzezinka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Sałatka Siódemka

Sałatka siódemka bierze swoją nazwę od ilości warstw. Miękki kurczak, wyrazis...

Odsłon: 10683

>60 min
25
Ciasta Ciasto Gwiazdor

Ciasto Gwiazdor to przysmak, który możesz przygotować na święta Bożego Narodz...

Odsłon: 11660

60 min
20
Pieczywo Chleb z airfryera

Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...

Odsłon: 3036

60 min
8
Dodatki Brukselka w sosie śmietanowym

Doskonałe jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa i ziemniaków.

Odsłon: 4819

30 min
13
30 min
19