Boże Narodzenie na słodko

W sobotę 6 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i marchewki. Na danie główne będzie pierś gęsia marynowana i pieczona w czerwonym winie oraz kompocie malinowym. Ewa poda ją z kisielem na winogronach i ryżem po persku, który tradycyjnie gotowany jest z szafranem i rodzynkami. Natomiast po obiedzie Ewa upiecze ciasto cytrynowe z malinami. Zobaczymy też, jak zamarynować gruszki w miodzie. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Sezon dyniowy w pełni, dlatego na pierwsze danie będzie kremowa zupa z pieczonej dyni i marchewki. Do tej aromatycznej jesiennej zupy, oprócz dyni i marchewek, dodajemy jeszcze: ziemniaka, czosnek, sól, oliwę, wodę, białe wytrawne wino, kawałek imbiru, curry, mleczko kokosowe i sok z limonki do smaku. Ten krem Ewa poda z pesto z natki marchewki, które robiła w poprzednim odcinku. To pesto jest lekko pikantne i fantastycznie pasuje do kremu dyni i marchewki z orientalną nutą!

Na danie główne będzie gęsina duszona w czerwonym winie, do tego kisiel winogronowy i ryż po persku! Aby ten pyszny posiłek przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: podwójną pierś gęsi, tymianek, majeranek, wino czerwone wytrawne, kompot malinowy lub sok malinowy rozcieńczony wodą, sól, pieprz, winogrono, cukier trzcinowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ryż, cebulę, czosnek, oliwę, wywar jarzynowy, szafran i rodzynki.

Co na deser? Jesienią gruszki smakują naprawdę wybornie! Warto wtedy je zamykać w słoikach. Wystarczy wyciąć gniazda nasienne i zalać je miodem oraz wodą. Takie kiszone gruszki można dodawać do sałatek, mięs, serów i nawet do deserów! Ewa Wachowicz często dostaje prośby od widzów o przepisy na desery bezglutenowe. Dlatego w tym odcinku gospodyni programu je spełni i zaprosi na cytrynowe ciasto bez glutenu, ale za to z malinami! W przepisie na ten wypiek znajdują się: jajka, szczypta soli, cukier trzcinowy, masło, cytryna, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia i garść świeżych malin. Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 6 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 434 - emisja w sobotę 6 listopada o 10.10 w Polsacie!

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16049

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 598

60 min
1
30 min
12
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4955

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 539

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 26303

60 min
36