Połączenie tradycji z nowoczesnością w kuchni Ewy Wachowicz

Jak przyrządzić ulubioną zupę Polaków w zupełnie nowy sposób? Co zrobić, żeby pieczone polędwiczki były jeszcze smaczniejsze? Oraz jak zadbać o odporność i osłodzić jesienne popołudnia? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w nowym odcinku programu „Ewa Gotuje”.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W 433. odcinku Ewa Wachowicz przywitała widzów z wnętrza przydomowej szklarni. Jak podkreśla sama gospodyni, nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Mimo wysiłku i pracy włożonej w pielęgnację roślin warto się zaangażować i poświęcić trochę czasu, aby zyskać zdrowe produkty, które później można wykorzystać do przygotowania wyśmienitych potraw.

1. Rosół pieczony z kury i wołowiny według Ewy Wachowicz

Rosół pieczony z kury i wołowiny według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po owocnych zbiorach Ewa ruszyła do kuchni. Gotowanie tym razem rozpoczęła od rosołu zrobionego na pieczonej kurze i wołowinie. W pierwszej kolejności gospodyni zabrała się za przyprawienie surowego mięsa, które następnie włożyła do brytfanny i dodała do niego marchewki, seler oraz cebulę. Całość wstawiła na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kolejnym krokiem było przełożenie wszystkich składników do garnka z gotującą się wodą. Dla lepszego smaku Ewa do wywaru dodała liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Po dwóch godzinach do rosołu trafił również zielony seler oraz kora cynamonu i suszone śliwki. Pieczony rosół gospodyni podała z makaronem i natką posiekanej pietruszki.

2. Polędwiczki wieprzowe z figami

Polędwiczki wieprzowe z figami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po zupie gospodyni zaprosiła widzów na danie główne - polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami. Ewa Wachowicz przygotowanie polędwiczek zaczęła od oprószenia mięsa solą i pieprzem. Następnie położyła je na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Po kilku minutach dodała 2-3 łyżki płynnego miodu oraz 2-3 szklanki wywaru jarzynowego. Podduszone polędwiczki przełożyła do naczynia żaroodpornego i wstawiła do nagrzanego pieca na około 20 minut. W tym czasie gospodyni zabrała się za figi, które zamarynowała w occie balsamicznym z odrobiną estragonu. Na koniec pieczenia Ewa dodała owoce do zarumienionego mięsa i całość zapiekała przez kolejne 10 minut. Gotowe danie gospodyni zaserwowała z zieloną sałatką.

3. Shot cytrusowy

Shot cytrusowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jesienią, kiedy robi się coraz zimniej, warto sięgnąć po cytrusy. Stanowią one cenne źródło witaminy C, która pomaga nas w walce z przeziębieniami. Mając to na uwadze gospodyni zdradziła widzom przepis na cytrusowego shota ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny z dodatkiem kurkumy, pieprzu, miodu i odrobiny wody.

4. Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie nie może zabraknąć deseru. Tym razem Ewa przygotowała wyśmienitą tartę na kruchym orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu oraz puszystym kremem. Do zrobienia spodu gospodyni wykorzystała: masło, mąkę, jajka oraz odrobinę świeżo zmielonych orzechów włoskich. Następnie przystąpiła do przyrządzenia masy składającej się z serka mascarpone oraz śmietanki 30-36%. Na górę wypieku trafiły śliwki uprzednio duszone na czerwonym wytrawnym winie z dodatkiem cukru, cynamonu oraz wanilii. Wypiek Ewa udekorowała kilkoma listkami świeżej mięty.

4. Pesto z natki marchewki

Pesto z natki marchewki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować, dlatego na koniec gospodyni podzieliła się z widzami przepisem na pesto z natki marchewki, która pozostała po gotowaniu rosołu. Świeżą, posiekaną nać Ewa połączyła za pomocą blendera z kilkoma ząbkami czosnku odrobiną oliwy oraz garścią uprażonych orzechów. Tak przygotowane pesto stanowi świetny dodatek do zup, pieczywa czy makaronów.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...

Odsłon: 823

>60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Deser z bitą śmietaną

Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...

Odsłon: 686

15 min
7
Zupy zupa z zielonych warzyw

Wiosna na talerzu :) Zielona zupa z brokułami, bobem, groszkiem cukrowym i sz...

Odsłon: 133

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przystawki na komunię. Zobacz, jakie to proste

Komunia to stresujący czas – zarówno dla dzieci, jak i dla ich rodziców. Niestety wiąże się ona nie tylko z rodzinnym spotkaniem, ale także bardzo...

0
Informacje Jak zorganizować komunię w domu krok po kroku i co podać, aby zachwycić gości?

Sezon na komunie trwa. Planujesz zaprosić gości na uroczysty obiad po ceremonii? Dowiedz się, jak zorganizować komunię w domu krok po kroku i co po...

0
Informacje Oryginalne ciasta na komunię – zaskocz swoich gości pysznymi słodkościami!

Organizacja pierwszej komunii wiążę się z przygotowaniem menu dla gości. Oprócz zaplanowania przystawek, dania obiadowego i tortu, warto pomyśleć o...

0
Informacje Najlepsze zamienniki masła. Co jeść, na czym piec i gotować?

Masło to jeden z podstawowych produktów spożywczych, używanych do wielu potraw. Smarujemy nim kanapki, wykorzystujemy do pieczenia, gotowania, a na...

0