Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Nie możesz doczekać się świąt i już dziś masz ochotę zabrać się za gotowanie bożonarodzeniowych przysmaków? W najbliższą sobotę o 11:55 koniecznie włącz najnowszy, 530. odcinek programu "Ewa gotuje". Prowadząca zdradzi swoje przepisy na pyszne makiełki, wybornego pieczonego karpia, oraz bezbłędny makowiec.

Ewa Wachowicz gotuje na święta | Fot. materiały prasowe/Polsat

Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie dosłownie za kilka dni, więc tym razem pokaże kilka potraw z myślą o wigilijnym stole. 

Zacznie od makiełek, znanych w różnych regionach Polski również jako makiołki lub makówki. To danie na słodko, robione na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu, z dużą ilością bakalii. Ewa zaproponuje wersję na chałce. 

Takie makiełki mogą być samodzielnym daniem, ale równie dobrze smakują jako dodatek do zupy borówkowej, więc właśnie ta potrawa będzie następną w programie. 

A ponieważ Ewa nie wyobraża sobie wigilii bez karpia, to jako kolejna na ekranie pojawi się właśnie ta ryba. Do tej pory robiła ją na co najmniej kilka różnych sposobów – smażyła, piekła, zalewała galaretą, więc tym razem postanowiła, że karp będzie najpierw smażony, potem pieczony z dodatkiem miodu, musztardy, oliwy i płatków migdałowych. 

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości, dlatego odcinek zwieńczy makowiec na białkach, udekorowany polewą czekoladową. W programie Ewa podpowie też jak uwędzić karpia i pstrągi – w ogrodowej wędzarni. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 530. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka krucho maślane

Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...

Odsłon: 130

30 min
4
Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 261

30 min
11
Przekąski Mini paszteciki

Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.

Odsłon: 1059

30 min
3
60 min
6
15 min
0
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 466

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

2
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

6
Informacje Domowe smaki dla każdego

Manufaktura pierogów z małej miejscowości pod Krakowem właśnie przygotowuje kolejną partię ręcznie lepionych pierogów ruskich. Receptura przekazywa...

0