Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie dosłownie za kilka dni, więc tym razem pokaże kilka potraw z myślą o wigilijnym stole.
Zacznie od makiełek, znanych w różnych regionach Polski również jako makiołki lub makówki. To danie na słodko, robione na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu, z dużą ilością bakalii. Ewa zaproponuje wersję na chałce.
Takie makiełki mogą być samodzielnym daniem, ale równie dobrze smakują jako dodatek do zupy borówkowej, więc właśnie ta potrawa będzie następną w programie.
A ponieważ Ewa nie wyobraża sobie wigilii bez karpia, to jako kolejna na ekranie pojawi się właśnie ta ryba. Do tej pory robiła ją na co najmniej kilka różnych sposobów – smażyła, piekła, zalewała galaretą, więc tym razem postanowiła, że karp będzie najpierw smażony, potem pieczony z dodatkiem miodu, musztardy, oliwy i płatków migdałowych.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości, dlatego odcinek zwieńczy makowiec na białkach, udekorowany polewą czekoladową. W programie Ewa podpowie też jak uwędzić karpia i pstrągi – w ogrodowej wędzarni.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 530. odcinek
Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl