Ewa Gotuje

Nie możesz doczekać się świąt i już dziś masz ochotę zabrać się za gotowanie bożonarodzeniowych przysmaków? W najbliższą sobotę o 11:55 koniecznie włącz najnowszy, 530. odcinek programu "Ewa gotuje". Prowadząca zdradzi swoje przepisy na pyszne makiełki, wybornego pieczonego karpia, oraz bezbłędny makowiec.

Ewa Wachowicz gotuje na święta | Fot. materiały prasowe/Polsat

Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie dosłownie za kilka dni, więc tym razem pokaże kilka potraw z myślą o wigilijnym stole. 

Zacznie od makiełek, znanych w różnych regionach Polski również jako makiołki lub makówki. To danie na słodko, robione na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu, z dużą ilością bakalii. Ewa zaproponuje wersję na chałce. 

Takie makiełki mogą być samodzielnym daniem, ale równie dobrze smakują jako dodatek do zupy borówkowej, więc właśnie ta potrawa będzie następną w programie. 

A ponieważ Ewa nie wyobraża sobie wigilii bez karpia, to jako kolejna na ekranie pojawi się właśnie ta ryba. Do tej pory robiła ją na co najmniej kilka różnych sposobów – smażyła, piekła, zalewała galaretą, więc tym razem postanowiła, że karp będzie najpierw smażony, potem pieczony z dodatkiem miodu, musztardy, oliwy i płatków migdałowych. 

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości, dlatego odcinek zwieńczy makowiec na białkach, udekorowany polewą czekoladową. W programie Ewa podpowie też jak uwędzić karpia i pstrągi – w ogrodowej wędzarni. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 530. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Leśny mech z malinami

Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...

Odsłon: 8882

60 min
14
Pieczywo Domowy chleb drożdżowy jak z piekarni

Proponuję przepis na pyszny domowy chleb drożdżowy, ale nie taki typowy jak z...

Odsłon: 1058

>60 min
7