Ewa Wachowicz w 556. odcinku programu "Ewa Gotuje" kontynuuje cykl na tradycyjne gotowanie. Zupa będzie góralska, choć z małym twistem. Na danie główne prowadząca przyrządzi rozgrzewające danie jednogarnkowe, a deser okaże się wyjątkowo jesienny. Sprawdź, jakie kulinarne niespodzianki tym razem przygotowała gospodyni.

Ewa będzie gotować tradycyjne potrawy z różnych stron świata | Fot. materiały prasowe/Polsat

Na kolejne gotowanie Ewa Wachowicz zaprosi do Zawoi. U stóp Babiej zrobi zupę jogurtową, która jest tradycyjną potrawą górali. Ale uwaga - górali tureckich. Potrawa może być podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. A co ciekawe, w Turcji najczęściej jadana jest jesienią oraz wczesną zimą. Jej nazwa yayla çorbası, choć współcześnie znana jest raczej jako yoğurtlu corba, oznacza dosłownie „zupę z górskiego pastwiska”.

Na drugie danie będzie leczo z dynią i leśnymi grzybami. Taki gulasz to potrawa jednogarnkowa. Zwykło się mówić, że robi się sama, bo składniki wystarczy wrzucić do naczynia, wymieszać i poczekać, aż wszystko udusi się na wolnym ogniu.

Tort jabłkowo-orzechowy na deser zostanie przygotowany wedle starej, sprawdzonej receptury, którą Ewa dostała od widzów. Zobaczymy też jedną z potraw z lat dzieciństwa autorki programu - grysik na mleku podany z sokiem malinowym.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 556. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 790

60 min
4
30 min
90
60 min
20
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 3547

30 min
24
60 min
11