W kuchni Ewy Wachowicz na dobre zagościła jesień. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przygotuje zupę dyniową z nietypową, grzybową wkładką, oraz wyborną pierś z gęsi. Nie mogło zabraknąć również jesiennego deseru, czyli domowego ciasta drożdżowego z dodakiem gruszek.

Przepisy z 523. odcinka "Ewa gotuje" | Fot. materiały prasowe/Polsat

Kolejny odcinek zacznie się od zrobienia kremu z dyni hokkaido. Zupę Ewa poda ze smażonymi kurkami (inna nazwa tego grzyba to pieprznik jadalny – ze względu na charakterystyczny smak).

Na danie główne autorka programu zaproponuje pieczony filet z gęsiej piersi z ziemniakami confit (konfitowanie polega na długotrwałym gotowaniu w tłuszczu w niezbyt wysokiej temperaturze – między 70 a 80 st. C).

A że polska jesień jest sezonem na gruszki, to nie może być inaczej – na deser Ewa zrobi ciasto drożdżowe z tymi owocami. Placek powstanie na mące orkiszowej.



Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 523. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

Odsłon: 29138

30 min
63
Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

Odsłon: 15400

60 min
30
30 min
3
Ciasta Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nad...

Odsłon: 33418

30 min
57