Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe odcinki „Ewa gotuje”. A że wrzesień jest znakomitą porą na kucharzenie pod chmurką, to obiad powstanie w ogrodzie.
Najpierw zobaczymy, jak przyrządzić znakomitą zupę ogórkową – co ciekawe: nie na kiszonkach, lecz na ogórkach gruntowych! Innymi słowy: zamiast klasycznej i znanej na całym świecie polish pickle soup Ewa ugotuje jej lżejszą wersję idealną na ostatnie tygodnie upalnego lata.
Daniem głównym będzie hiszpańska paella, czyli bardzo prosta, rolnicza potrawa, składająca się głównie z ryżu. Jak mówi autorka programu:
Osobiście uważam, że nasza kuchnia jest najlepsza na świecie, ale od czasu do czasu sięgam też po receptury z różnych stron świata, starając się jednak przerobić je w ten sposób, żeby bez problemu można było używać takich składników, które mamy pod ręką. I tak właśnie będzie tym razem, bowiem zamiast owoców morza w potrawie znajdzie się mięso z królika i kurczaka.
Na deser pani Ewa zaproponuje wyjątkowo orzeźwiającą tartę z rabarbarem i bezą. Ale to nie wszystko – zobaczymy też jak przygotować arbuzoladę, czyli lemoniadę z arbuza. Co ciekawe: zarówno paella, jak i arbuzolada, trafi na stół, przy którym zasiądzie ekipa realizująca program, więc widzowie będą mogli zobaczyć też jak wygląda telewizja „od kuchni”.
„Ewa gotuje" odcinek 455 - emisja w sobotę 3 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!