Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Ewa Wachowicz serwuje dania z różnych zakątków świata

W ostatnim odcinku swojego programu Ewa Wachowicz zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata, prezentując swoje ulubione przepisy, które przywiozła z zagranicznych podróży.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Do kuchni Ewy Wachowicz już na dobre zawitała wiosna.

Nic więc dziwnego, że postanowiła sięgnąć po nieco lżejsze i zdrowsze odpowiedniki doskonale znanych potraw.

Jest to także wyśmienity pretekst, aby odbyć ekspresową, kulinarną podróż dookoła świata.

W 421. odcinku programu "Ewa Gotuje" poznaliśmy kilka bardzo ciekawych przepisów, zainspirowanych podróżami gospodyni.

Wśród nich znalazły się zarówno propozycje dla miłośników lekkich i niskokaloryczych dań, jak i tych osób, które zdecydowanie bardziej preferują solidniejsze posiłki.

Jeśli chcecie odtworzyć te dania w zaciszu własnej kuchni, oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

1. Zupa Solferino

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przygotowała włoską zupę solferino. Wedle legendy mieli zajadać się tamtejsi żołnierze w przeddzień słynnej bitwy pod lombardzką miejscowością o tej samej nazwie.

2. Fish pie - placek rybny

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Nawiązując do tej tradycji, na drugie danie Ewa przygotowała „fish pie" - doskonałą propozycję na szybki i sycący obiad z piekarnika.

3. Tagliatelle z marchewki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa solferino zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni podała nam przepis na makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyła zwykłego makaronu, zastępując go lekkim tagliatelle z marchewki.

4. Brownie z batatów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu Ewa Wachowicz zaserwowała brownie. Ale ten amerykański wypiek był niemal tak samo zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządziła deser na słodkich ziemniakach i podała do niego pyszną sałatkę owocową. Co bardzo ważne - całość powstała bez dodatku cukru!

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Pieczone puree z dyni hokkaido.

Pyszne, sycące i gęste puree dyniowe. Ten rodzaj dyni wystarczy umyć, przekro...

Odsłon: 94

15 min
5
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Kuchnia portugalska – nie tylko ryby i owoce morza. Jak wykonać jej przysmaki w domu?

Portugalia kojarzona jest z pięknymi plażami, urokliwymi miastami oraz piłką nożną. Jednak mało kto pamięta, że posiada ona również swoją wyjątkową...

0
Informacje Ani zwykły jogurt, ani skyr czy serek. Dodaj do owsianki, wreszcie przestaniesz podjadać

Owsianka to śniadaniowy strzał w dziesiątkę - nie tylko doskonale smakuje, ale także daje długotrwałe uczucie sytości i dostarcza wielu mikroelemen...

5
Informacje Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Coraz więcej osób poszukuje przepisów na zdrowe, pełnowartościowe obiady, które nie zawierają mięsa. Dieta roślinna zdobywa coraz większą popularno...

6
Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

8