Ewa Wachowicz serwuje dania z różnych zakątków świata

W ostatnim odcinku swojego programu Ewa Wachowicz zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata, prezentując swoje ulubione przepisy, które przywiozła z zagranicznych podróży.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Do kuchni Ewy Wachowicz już na dobre zawitała wiosna.

Nic więc dziwnego, że postanowiła sięgnąć po nieco lżejsze i zdrowsze odpowiedniki doskonale znanych potraw.

Jest to także wyśmienity pretekst, aby odbyć ekspresową, kulinarną podróż dookoła świata.

W 421. odcinku programu "Ewa Gotuje" poznaliśmy kilka bardzo ciekawych przepisów, zainspirowanych podróżami gospodyni.

Wśród nich znalazły się zarówno propozycje dla miłośników lekkich i niskokaloryczych dań, jak i tych osób, które zdecydowanie bardziej preferują solidniejsze posiłki.

Jeśli chcecie odtworzyć te dania w zaciszu własnej kuchni, oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

1. Zupa Solferino

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przygotowała włoską zupę solferino. Wedle legendy mieli zajadać się tamtejsi żołnierze w przeddzień słynnej bitwy pod lombardzką miejscowością o tej samej nazwie.

2. Fish pie - placek rybny

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Nawiązując do tej tradycji, na drugie danie Ewa przygotowała „fish pie" - doskonałą propozycję na szybki i sycący obiad z piekarnika.

3. Tagliatelle z marchewki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa solferino zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni podała nam przepis na makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyła zwykłego makaronu, zastępując go lekkim tagliatelle z marchewki.

4. Brownie z batatów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu Ewa Wachowicz zaserwowała brownie. Ale ten amerykański wypiek był niemal tak samo zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządziła deser na słodkich ziemniakach i podała do niego pyszną sałatkę owocową. Co bardzo ważne - całość powstała bez dodatku cukru!

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 75

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 120

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25