Ewa Wachowicz serwuje dania z różnych zakątków świata

W ostatnim odcinku swojego programu Ewa Wachowicz zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata, prezentując swoje ulubione przepisy, które przywiozła z zagranicznych podróży.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Do kuchni Ewy Wachowicz już na dobre zawitała wiosna.

Nic więc dziwnego, że postanowiła sięgnąć po nieco lżejsze i zdrowsze odpowiedniki doskonale znanych potraw.

Jest to także wyśmienity pretekst, aby odbyć ekspresową, kulinarną podróż dookoła świata.

W 421. odcinku programu "Ewa Gotuje" poznaliśmy kilka bardzo ciekawych przepisów, zainspirowanych podróżami gospodyni.

Wśród nich znalazły się zarówno propozycje dla miłośników lekkich i niskokaloryczych dań, jak i tych osób, które zdecydowanie bardziej preferują solidniejsze posiłki.

Jeśli chcecie odtworzyć te dania w zaciszu własnej kuchni, oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

1. Zupa Solferino

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przygotowała włoską zupę solferino. Wedle legendy mieli zajadać się tamtejsi żołnierze w przeddzień słynnej bitwy pod lombardzką miejscowością o tej samej nazwie.

2. Fish pie - placek rybny

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Nawiązując do tej tradycji, na drugie danie Ewa przygotowała „fish pie" - doskonałą propozycję na szybki i sycący obiad z piekarnika.

3. Tagliatelle z marchewki

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa solferino zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni podała nam przepis na makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyła zwykłego makaronu, zastępując go lekkim tagliatelle z marchewki.

4. Brownie z batatów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu Ewa Wachowicz zaserwowała brownie. Ale ten amerykański wypiek był niemal tak samo zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządziła deser na słodkich ziemniakach i podała do niego pyszną sałatkę owocową. Co bardzo ważne - całość powstała bez dodatku cukru!

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z owocami

nadszedł czas świeżych owoców i czas na ciasta z nimi, dobrze mieć wypróbowan...

Odsłon: 278

>60 min
3
15 min
15
Desery Ciasto francuskie z owocami

W świąteczny dzień dobry deser to podstawa. Prostota oraz smak gwarantowany,...

Odsłon: 259

60 min
2
Śniadania Zapiekany ryż z truskawkami

Dzisiaj zapraszam na jedno z tych dań, które sprawdzą się i jako pożywny dese...

Odsłon: 179

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać dobre awokado i co z niego zrobić? 5 pomysłów na dania z awokado

Awokado to owoc o bogatym składzie odżywczym i uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Wybór dobrego owocu może być trudny, ale istnieją na to sposoby....

2