Fot. materiały prasowe/Polsat
Do kuchni Ewy Wachowicz już na dobre zawitała wiosna.
Nic więc dziwnego, że postanowiła sięgnąć po nieco lżejsze i zdrowsze odpowiedniki doskonale znanych potraw.
Jest to także wyśmienity pretekst, aby odbyć ekspresową, kulinarną podróż dookoła świata.
W 421. odcinku programu "Ewa Gotuje" poznaliśmy kilka bardzo ciekawych przepisów, zainspirowanych podróżami gospodyni.
Wśród nich znalazły się zarówno propozycje dla miłośników lekkich i niskokaloryczych dań, jak i tych osób, które zdecydowanie bardziej preferują solidniejsze posiłki.
Jeśli chcecie odtworzyć te dania w zaciszu własnej kuchni, oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przygotowała włoską zupę solferino. Wedle legendy mieli zajadać się tamtejsi żołnierze w przeddzień słynnej bitwy pod lombardzką miejscowością o tej samej nazwie.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Nawiązując do tej tradycji, na drugie danie Ewa przygotowała „fish pie" - doskonałą propozycję na szybki i sycący obiad z piekarnika.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa solferino zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni podała nam przepis na makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyła zwykłego makaronu, zastępując go lekkim tagliatelle z marchewki.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec programu Ewa Wachowicz zaserwowała brownie. Ale ten amerykański wypiek był niemal tak samo zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządziła deser na słodkich ziemniakach i podała do niego pyszną sałatkę owocową. Co bardzo ważne - całość powstała bez dodatku cukru!