Ciasta na Wielkanoc

Ewa Wachowicz zdradza, jak nie marnować świątecznych resztek

Po wielkanocnym biesiadowaniu wielu z nas zastanawia się jak wykorzystać świąteczne resztki. Skorzystajcie z pomysłów Ewy Wachowicz, aby zamienić je w wyjątkowo ciekawe dania.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak zrobić forszmak według Ewy Wachowicz

- Jak zrobić jajka po farmersku

- Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną 

- Jak zrobić puszysty sernik Ewy Wachowicz

Tydzień po Wielkanocy Ewa Wachowicz zaprezentowała nam przepisy kuchni resztkowej. Pewnie w większości domów po świętach pozostają spore ilości niedojedzonych wędlin, warzyw, jaj lub sałatek. Co z nimi zrobić? Z pewnością nie wyrzucać! Oczywiście sporo z nich można zamrozić, jednak lepszym rozwiązaniem może się okazać przerobienie ich na zupełnie nowe, bardzo ciekawe potrawy.

W najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje" Ewa Wachowicz podzieliła się z nami kilkoma sprawdzonymi patentami na wykorzystanie poświątecznych resztek. Wykorzystując jej porady, przygotujecie potrawy, o których nikt nie pomyślałby, że zostały przygotowane na bazie produktów, które jeszcze kilka dni temu królowały na wielkanocnym stole. Koniecznie zapamiętajcie te przepisy, bo z pewnością nie raz będziecie do nich powracać. W końcu przydadzą się po niemal każdej, większej uroczystości rodzinnej. 

1. Forszmak Ewy Wachowicz

 Forszmak Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nazwa forszmak brzmi tajemniczo, a to bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna potrawa jednogarnkowa, będąca czymś w rodzaju gulaszu robionego najczęściej tuż po świętach lub jakiejś uroczystości rodzinnej, kiedy to zostaje nam sporo wędlin. Rewelacyjnie sprawdzi się w roli ciepłej przekąski na rodzinnych spotkaniach. Będzie również sycącym obiadem w chłodniejsze dni.

2. Jajka po ranczersku

 Jajka po ranczersku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były huevos rancheros, czyli wywodzące się z kuchni meksykańskiej jajka po farmersku. Co ciekawe – ten przepis Ewa Wachowicz przywiozła z Majorki, ale nieco go zmodyfikowała. W pierwotnej wersji występują frytki, jednak gospodyni zdecydowała się zastąpić je ziemniakami „z wczoraj”. Aby zmodyfikować to danie na polską nutę, Ewa sięgnęła po sproszkowane grzyby leśne zamiast drogich i trudnodostępnych trufli.

3. Sałatka kartoflana

 Sałatka kartoflana Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Huevos rancheros to nie jedyny sposób na kartofle, które zostały z poprzedniego dnia. Wzorem Ewy Wachowicz, można je wykorzystać do zrobienia błyskawicznej sałatki z marynowanymi pieczarkami. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub mięs z grilla. Z pewnością nie raz będziecie wracać do tego przepisu.

4. Puszysty sernik z budyniem

 Puszysty sernik z budyniem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rzecz jasna w odcinku nie mogło zabraknąć deseru. Tym razem był to wyjątkowo puszysty sernik z olejem rzepakowym. Dodatek ten sprawi, że ciasto uda się dosłownie za każdym razem - pięknie wyrośnie i nie opadnie w czasie studzenia.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 24

>60 min
4
Ciasta Tort Esterhazy

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgiers...

Odsłon: 539

30 min
6
>60 min
7
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 94

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

0
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0