Jednym z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej jest oczywiście zupa cebulowa. Ewa Wachowicz przygotowała wariację na temat tego dania, dodając do niego polską nutę, Zrobiła ją z pięciu cebul, które umieściła w garnku, wraz ze świeżym tymiankiem, oliwą z oliwek i masłem. Następnie naczynie nakryte pokrywką wstawiła go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę, po tym czasie uchyliła pokrywkę i piekła jeszcze przez półtorej godziny. W trakcie pieczenia co jakiś czas należy pomieszać cebulę.
Do cebuli prowadząca dodała także cztery łyżki brandy oraz dolała rosołu. Całość przyprawiła sosem Worcestershire, a następnie zmiksowała wszystko na gładką masę. Na sam koniec dodała także szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Zupę przelała do kokilek, na wierzch położyła grzanki z bagietki, oraz posypała wszystko żółtym serem. Kokilki wstawiła do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na kilka minut.
Zupa z pieczonej cebuli według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa z pieczonej cebuli według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do przygotowania dania głównego Ewa Wachowicz zaprosiła Mateusz Gesslera. Wspólnie przygotowali jedno guiche lorraine. Spód tarty zrobili z ciasta kruchego, do którego potrzebna jest mąka, masło, woda i sól. Gotowe ciasto należy rozwałkować i wykleić nim blachę do tarty. Warto także podziurkować ciasto. Mateusz Gessler proponuje dwie opcje podczas przygotowania tego dania, można podpiec spód i dopiero wylać masę. Lub umieścić nadzienie na surowym, "podziurkowanym" widelcem cieście.
Przygotowanie nadzienia należy rozpocząć od roztrzepania jajek z odrobiną soli i pieprzu. Następnie do masy należy dodać gęstą śmietanę i gałkę muszkatołową. Wędzony boczek podsmażony został z czosnkiem i listkami tymianku, kiedy lekko przestygnął wyłożono go na obie tarty. A następnie Mateusz Gessler wlał połowę masy jajeczno-śmietanowej, na jedną tartę. Do pozostałej części nadzienia dodany został starty ser, a następnie wylał ją na boczek wyłożony na drugiej tarcie. Tarty należy piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 35 do 40 minut. Można podawać je z sałatą z sosem winegret.
Quiche lorraine z sałatą francuską Ewy Wachowicz
Zobacz przepisQuiche lorraine z sałatą francuską Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa Wachowicz przygotowała sernik waniliowy z crèmem brûlée. Prowadząca zrobiła spód ze zmiksowanych ciasteczek czekoladowych, orzechów laskowych i roztopionego masła. Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na spód formy, a następnie odstawić ją w chłodne miejsce, np. do lodówki.
Czas na warstwę sernikową, do jej przygotowania Ewa użyła tłustego twarogu, pięć całych jajek oraz jedno żółtko, wsypała także dwie łyżki mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru oraz dwie łyżki pasty waniliowej. A następnie zmiksowała na gładką masę, do której potem dodała serek mascarpone i ponownie zmiksowała wszystko do połączenia wszystkich składników. Białą czekoladę rozpuściła z odrobiną wysokoprocentowej śmietanki, a następnie wlała ją do masy serowej i wymieszała wszystko za pomocą miksera. Masę sernikową wylała na schłodzony spód. Należy piec go przez kwadrans w 180 stopniach, następnie 45 minut w 120 stopniach. Na dolnej blasze umieściła naczynie z wodą.
Czas na zrobienie crèmu brûlée, Ewa wlała śmietankę do rondelka, następnie wsypała cukier z ziarenkami wanilii oraz zwykły cukier, wszystko należy zagotować. Żółtka roztarła za pomocą trzepaczki, a następnie powoli wlała zagotowaną śmietankę do żółtek. Tak przygotowaną masę przelała na sernik. Wstawiła do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, piekła go przez godzinę. Również z naczyniem z wodą.
Kiedy sernik wystygnie, należy posypać go cukrem, a następnie opalić za pomocą palnika. Do dekoracji Ewa użyła malin i listków mięty.
Sernik z waniliowym crèmem brûlée Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSernik z waniliowym crèmem brûlée Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 504. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl