Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" mogliśmy zobaczyć przepisy na cwibak, pieczonkę z ogniska oraz perfekcyjną szarlotkę. Dodatkowo Ewa Wachowicz zdradziła nam, jak zrobić przepyszne, kiszone jabłka.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoim domu w podkrakowskiej Zawoi Ewa Wachowicz przygotowała prawdziwą, jesienną ucztę. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami na sycące i rozgrzewające dania, które idealnie sprawdzą się w chłodniejsze, październikowe dni. Cwibak idealnie sprawdzi się w roli wytrawnej przekąski, z kolei indycze golonki pieczone na ognisku z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych duszonek. Jeśli chciałbyś przyrządzić te regionalne przysmaki, mamy dla ciebie przepisy z programu.

 

1. Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyła warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

 

2. Golonki na kapuście z kociołka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała tym razem golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

 

 

3. Jabłka kiszone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni programu podzieliła się z nami również przepisem na nietypową kiszonkę. Tym razem do słoika trafiły jabłka, które po ukiszeniu będą fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i surówek.

 

4. Kruche ciasto z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu gospodyni przygotowała pyszny deser, w którym również wykorzystała jabłka. Zrobiła kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Co bardzo ważne, jest to nieco zdrowsza wersja szarlotki, gdyż nie zawiera ona cukru, a do zrobienia ciasta użyta została mąką orkiszowa.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25