Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" mogliśmy zobaczyć przepisy na cwibak, pieczonkę z ogniska oraz perfekcyjną szarlotkę. Dodatkowo Ewa Wachowicz zdradziła nam, jak zrobić przepyszne, kiszone jabłka.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoim domu w podkrakowskiej Zawoi Ewa Wachowicz przygotowała prawdziwą, jesienną ucztę. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami na sycące i rozgrzewające dania, które idealnie sprawdzą się w chłodniejsze, październikowe dni. Cwibak idealnie sprawdzi się w roli wytrawnej przekąski, z kolei indycze golonki pieczone na ognisku z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych duszonek. Jeśli chciałbyś przyrządzić te regionalne przysmaki, mamy dla ciebie przepisy z programu.

 

1. Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyła warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

 

2. Golonki na kapuście z kociołka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała tym razem golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

 

 

3. Jabłka kiszone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni programu podzieliła się z nami również przepisem na nietypową kiszonkę. Tym razem do słoika trafiły jabłka, które po ukiszeniu będą fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i surówek.

 

4. Kruche ciasto z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu gospodyni przygotowała pyszny deser, w którym również wykorzystała jabłka. Zrobiła kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Co bardzo ważne, jest to nieco zdrowsza wersja szarlotki, gdyż nie zawiera ona cukru, a do zrobienia ciasta użyta została mąką orkiszowa.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Kawa mrożona w tajskim stylu

Orzeźwiająca, mrożona kawa z dodatkiem mleczka skondensowanego. Idealny napój...

Odsłon: 49

15 min
1
Sałatki Sałatka letnia

Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...

Odsłon: 183

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Daje szybkie efekty, ale nie jest dla każdego. Ile powinna trwać dieta sokowa i czy jest zdrowa?

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów, a także mnóstwo wody, która ułatwia oczyszczan...

0
Informacje Chajzer wrzucił rachunek za gofry. W komentarzach zawrzało

Filip Chajzer spędzał czerwcowy weekend w miejscowości uzdrowiskowej. Postanowił zrelaksować się, kupując pysznego gofra. Jego koszt wywołał w dzie...

1
Wideo Idealna zupa kalafiorowa. Prosty przepis

To chyba jedna z ulubionych zup Polaków. Pyszna i lekka, idealna na lato - taka właśnie jest kalafiorowa. Podkręć jej smak kilkoma składnikami i pr...

16
Informacje Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso?

W tym roku Boże Ciało wypada w czwartek 8 czerwca. Dla katolików to ważna uroczystość, podczas której modlą się, uczestnicząc w mszy czy procesji....

1