Fot. materiały prasowe/Polsat
W swoim domu w podkrakowskiej Zawoi Ewa Wachowicz przygotowała prawdziwą, jesienną ucztę. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami na sycące i rozgrzewające dania, które idealnie sprawdzą się w chłodniejsze, październikowe dni. Cwibak idealnie sprawdzi się w roli wytrawnej przekąski, z kolei indycze golonki pieczone na ognisku z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych duszonek. Jeśli chciałbyś przyrządzić te regionalne przysmaki, mamy dla ciebie przepisy z programu.
1. Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyła warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.
2. Golonki na kapuście z kociołka
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała tym razem golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gospodyni programu podzieliła się z nami również przepisem na nietypową kiszonkę. Tym razem do słoika trafiły jabłka, które po ukiszeniu będą fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i surówek.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec programu gospodyni przygotowała pyszny deser, w którym również wykorzystała jabłka. Zrobiła kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Co bardzo ważne, jest to nieco zdrowsza wersja szarlotki, gdyż nie zawiera ona cukru, a do zrobienia ciasta użyta została mąką orkiszowa.