Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" mogliśmy zobaczyć przepisy na cwibak, pieczonkę z ogniska oraz perfekcyjną szarlotkę. Dodatkowo Ewa Wachowicz zdradziła nam, jak zrobić przepyszne, kiszone jabłka.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoim domu w podkrakowskiej Zawoi Ewa Wachowicz przygotowała prawdziwą, jesienną ucztę. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami na sycące i rozgrzewające dania, które idealnie sprawdzą się w chłodniejsze, październikowe dni. Cwibak idealnie sprawdzi się w roli wytrawnej przekąski, z kolei indycze golonki pieczone na ognisku z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych duszonek. Jeśli chciałbyś przyrządzić te regionalne przysmaki, mamy dla ciebie przepisy z programu.

 

1. Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyła warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

 

2. Golonki na kapuście z kociołka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała tym razem golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

 

 

3. Jabłka kiszone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni programu podzieliła się z nami również przepisem na nietypową kiszonkę. Tym razem do słoika trafiły jabłka, które po ukiszeniu będą fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i surówek.

 

4. Kruche ciasto z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu gospodyni przygotowała pyszny deser, w którym również wykorzystała jabłka. Zrobiła kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Co bardzo ważne, jest to nieco zdrowsza wersja szarlotki, gdyż nie zawiera ona cukru, a do zrobienia ciasta użyta została mąką orkiszowa.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...

Odsłon: 227

30 min
3
Ciasta Prosty placek z jabłkami

Ten placek jest przygotowany prosto , szybko i jest smaczny. Można użyć jabłe...

Odsłon: 766

30 min
18
Zupy Krupniczek z kurkami

Pożywna, gęsta zupa. Może zastąpić cały obiad. Kurki są szlachetnym dodatki...

Odsłon: 122

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Przetwory ze śliwek. Zrób sok, nalewkę i powidła

Śliwki, z ich soczystym miąższem i intensywnym smakiem, są idealne do przygotowywania różnorodnych specjałów. Sezon śliwkowy to doskonała okazja, b...

1
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z porów i cukinii, burgery z halloumi, babeczki z kremem i truskawkami

Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym uczy, jak prosto można ugotować przysmaki z całego świata. W 516. odcinku „Ewa Gotuje” prowadząca przyrz...

1
Informacje Najlepsze ciasta ze śliwkami. Przepisy nie tylko ze starego notesu

Śliwki to jeden z ulubionych składników jesiennych wypieków, a przepisy na ciasta z tymi owocami od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Spraw...

25
Informacje Tydzień Kuchni Polskiej: Smaki Polski na wyciągnięcie ręki

Zapraszamy na niezwykłą podróż po smakach polskiej kuchni! Tydzień Kuchni Polskiej to wyjątkowa okazja, by odkryć tradycyjne dania w nowoczesnej od...

6