Wytrawne dania na Boże Narodzenie

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" mogliśmy zobaczyć przepisy na cwibak, pieczonkę z ogniska oraz perfekcyjną szarlotkę. Dodatkowo Ewa Wachowicz zdradziła nam, jak zrobić przepyszne, kiszone jabłka.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoim domu w podkrakowskiej Zawoi Ewa Wachowicz przygotowała prawdziwą, jesienną ucztę. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami na sycące i rozgrzewające dania, które idealnie sprawdzą się w chłodniejsze, październikowe dni. Cwibak idealnie sprawdzi się w roli wytrawnej przekąski, z kolei indycze golonki pieczone na ognisku z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych duszonek. Jeśli chciałbyś przyrządzić te regionalne przysmaki, mamy dla ciebie przepisy z programu.

 

1. Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyła warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

 

2. Golonki na kapuście z kociołka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała tym razem golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

 

 

3. Jabłka kiszone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni programu podzieliła się z nami również przepisem na nietypową kiszonkę. Tym razem do słoika trafiły jabłka, które po ukiszeniu będą fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i surówek.

 

4. Kruche ciasto z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu gospodyni przygotowała pyszny deser, w którym również wykorzystała jabłka. Zrobiła kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Co bardzo ważne, jest to nieco zdrowsza wersja szarlotki, gdyż nie zawiera ona cukru, a do zrobienia ciasta użyta została mąką orkiszowa.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Bigos świąteczny

Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...

Odsłon: 155

30 min
4
30 min
3
>60 min
4
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5