Na początek Ewa Wachowicz zaserwowała pyszną pastę jajeczną z zielonym ogórkiem i czarnym sezamem. Jako danie główne podała drobiowe de volaille z chrupiącą panierką i koperkowym masłem w środku. Kulinarną ucztę zwieńczyła pysznym deserem w postaci słodkich eklerów z bitą śmietaną, zabarwioną na dwa kolory - róż i błękit.
Pasta jajeczna z orientalnym ogórkiem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPasta jajeczna z orientalnym ogórkiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jajka są nie tylko zdrowe, ale również świetnie odżywiają nasz organizm, dlatego warto po nie sięgać nie tylko od święta. Na przystawkę Ewa Wachowicz postanowiła wykorzystać ten niezwykły składnik do przyrządzenia pysznej, treściwej sałatki z ogórkiem marynowanym na orientalną nutę.
Pracę nad pierwszą potrawą Ewa Wachowicz rozpoczęła od zaprawy do ogórków, którą wykonała na bazie soku z limonki, octu ryżowego, soli i cukru. Obrane i pokrojone w kostkę zielone ogórki marynowała w słodko-kwaśnej zaprawie przez kilka minut.
Następnie ugotowane, obrane jajka rozgniotła widelcem, dodała do nich siekany szczypiorek, majonez, zamarynowane ogórki, pieprz i czarny sezam. Na koniec wymieszała wszystko razem w misce. Gotową sałatkę zaserwowała na kromce chrupiącego pieczywa.
Kotlety de volaille według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKotlety de volaille według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nazwa „de volaille” pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu tego słowa oznacza „z drobiu”. Te popularne kotlety wykonujemy najczęściej z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj mięso z indyka. Ewa Wachowicz postawiła jednak na klasyczną wersję. Filety z kurczaka nacięła od grubszej strony, nie docinając ich do końca, tak aby powstały duże płaty mięsa. Następnie każdą z piersi rozbiła tłuczkiem na płasko i oprószyła z dwóch stron solą oraz pieprzem.
Na każdy fragment mięsa ułożyła po kawałku solonego masła i dużej porcji pokrojonego koperku. De volaille zawinęła w podobny sposób, jak gołąbki, żeby masło nie wypłynęło podczas smażenia.
W kolejnym kroku zabrała się za panierowanie. Każdego kotleta obtoczyła w mące, jajku i bułce tartej. De volaille smażyła na głębokim tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony.
Danie główne zaserwowała z klasycznym purée ziemniaczanym i surówką z marchewki.
Eklerki z bitą śmietaną według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisEklerki z bitą śmietaną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po obiedzie nadszedł czas na deser. Tym razem gospodyni programu postawiła na pyszne eklery z bitą śmietaną. Pracę nad ciasteczkami rozpoczęła od przygotowania ciasta parzonego z wody, masła, soli i mąki. Składniki połączyła w garnku i podgrzewała na wolnym ogniu do maksymalnej temperatury 70 stopni. Gotowe zwarte, szkliste ciasto przeniosła do osobnego naczynia i odstawiła do wystudzenia.
Do chłodnego ciasta dodała jajka. Składniki zmiksowała. Rękaw cukierniczy napełniła masą. Eklery wyciskała na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczka piekła w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyła temperaturę do 180 stopni i pozostawiła je w piecu na kolejne 15-20 minut.
W międzyczasie Ewa Wachowicz zrobiła nadzienie do ciasteczek. Słodką śmietankę rozlała do dwóch misek. Każdą z nich delikatnie spieniła, następnie dodała do nich cukier puder i śmietan fixy - do jednej w kolorze niebieskim a do drugiej w różowym. Oba kremy ubiła na puszystą masę.
Kolorowe bite śmietany przełożyła do dwóch rękawów cukierniczych. Napełniła nimi upieczone eklery. Gotowy deser oprószyła cukrem pudrem przed podaniem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 505. odcinek
Opracowała: Diana Polska-Pękala