Ewa Wachowicz w 466. odcinku programu „Ewa gotuje” przywitała widzów ze swojej przydomowej szklarni, gdzie znajduje się jej prywatna plantacja boczniaków. Składnik ten gospodyni wykorzysta do przygotowania dania głównego. Po zebraniu sporego koszyka grzybów zaprosiła widzów do kuchni na wspólne pichcenie.
Flaczki z gęsich pipek według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisJak zrobić flaczki z gęsich żołądków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gotowanie rozpoczęła od flaków z gęsich żołądków, które przygotowała na bulionie z warzyw i gęsiej nóżki. Dla głębi smaku Ewa przyprawiła rosół zielem angielskim i liściem laurowym. W oddzielnym garnku gospodyni ugotowała żołądki, które następnie odcedziła z wody, pokroiła na cienkie paseczki i przełożyła do wywaru. Na koniec zupę doprawiła majerankiem, imbirem oraz ostrą i słodką papryką. Flaczki z przyprawami gotowała jeszcze kilka minut. W tym czasie zrobiła zasmażkę, którą połączyła stopniowo z zupą. Pierwsze danie Ewa zaserwowała z natką pietruszki i pieczywem.
Eskalopki z boczniaków według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisJak zrobić eskalopki z boczniaków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po zupie Ewa zdradziła przepis na wegetariańskie eskalopki, które przyrządziła z wcześniej zabranych boczniaków. Gotowanie tej potrawy rozpoczęła od zrobienia ciasta naleśnikowego do panierki, składającego się z jajek, mąki, mleka oraz soli. Gotowe ciasto odstawiła na około pół godziny, aby nabrało odpowiedniej gęstości. Po tym czasie Ewa zabrała się za smażenie eskalopków na patelni z masłem na złoty kolor.
Marchewka z groszkiem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisJak zrobić marchewkę z groszkiem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa zadbała również o zdrowy i smaczny dodatek do dania głównego – marchewkę z groszkiem o słodko-kwaśnym smaku. Pokrojoną w kostkę marchewkę gospodyni obtoczyła w mące i wrzuciła ją na rozgrzaną patelnię w klarowanym masłem. Dodała mrożony groszek i podsmażyła na wolnym ogniu. Na koniec dla podkręcenia smaku Ewa dodała szczyptę soli i sok z cytryny.
Konfitura z bananów według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisJak zrobić konfiturę z bananów? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po obiedzie Ewa pokazała, co zrobić bananami, które zbyt szybko ciemnieją. Zamiast wyrzucać, można je wykorzystać do przyrządzenia pysznej konfitury. Obrane banany pokroiła w cienkie plasterki, przełożyła na patelnię, dodała odrobinę wody, ziarenka z laski wanilii oraz sok z połówki cytryny. Gęstą pulpę bananową Ewa przełożyła do słoiczka. Tak przygotowaną domową konfiturę można spasteryzować lub przechowywać w lodówce.
Cannoli według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisJak zrobić włoskie cannoli? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kulinarna uczta jak zwykle powinna zakończyć się słodkim akcentem. Tym razem na deser Ewa zrobiła rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Ten niezwykły deser nosi nazwę cannoli i pochodzi z Włoch, a dokładniej z Sycylii.
Pracę nad rurkami Ewa rozpoczęła od zrobienia kruchego ciasta z mąki, cukru, cynamonu, smalcu i jajek. Podczas łączenia składników gospodyni dodała odrobinę spirytusu, aby rurki podczas smażenia nie naciągnęły zbyt dużo tłuszczu oraz kieliszek deserowego wina. Wyrobione ciasto Ewa odstawiła na godzinę do lodówki, po tym czasie rozwałkowała je na cienki płat i podzieliła na małe krążki. Następnie nawinęła je na rurki i smażyła na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Nadzienie Ewa przygotowała z serka ricotta, cukru waniliowego, cukru pudru oraz siekanej gorzkiej czekolady.
W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować, dlatego skórki z bananów, które pozostały po zrobieniu domowej konfitury gospodyni wykorzystała do przygotowania naturalnego nawozu. Wystarczy je pokroić, przełożyć do słoika i zalać wodą. Po dwóch dniach można go użyć do podlania roślin w ogrodzie.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?