Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Kulinarny misz-masz w wydaniu Ewy Wachowicz

W najnowszym odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zestawiła ze sobą różne kuchnie i smaki. Na pierwsze danie gospodyni przyrządziła flaczki na gęsich pipkach, następnie podała wegetariańskie eskalopki z boczniaków z ziemniakami z wody oraz marchewką z groszkiem. Na deser zaserwowała sycylijski deser – cannoli z serkiem ricotta i pistacjami. W programie zdradziła również kilka kuchennych patentów, które z pewnością zaskoczą niejednego kucharza i sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w 466. odcinku programu „Ewa gotuje” przywitała widzów ze swojej przydomowej szklarni, gdzie znajduje się jej prywatna plantacja boczniaków. Składnik ten gospodyni wykorzysta do przygotowania dania głównego. Po zebraniu sporego koszyka grzybów zaprosiła widzów do kuchni na wspólne pichcenie. 

Flaczki z gęsich pipek według Ewy Wachowicz

 Flaczki z gęsich pipek według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić flaczki z gęsich żołądków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gotowanie rozpoczęła od flaków z gęsich żołądków, które przygotowała na bulionie z warzyw i gęsiej nóżki. Dla głębi smaku Ewa przyprawiła rosół zielem angielskim i liściem laurowym. W oddzielnym garnku gospodyni ugotowała żołądki, które następnie odcedziła z wody, pokroiła na cienkie paseczki i przełożyła do wywaru. Na koniec zupę doprawiła majerankiem, imbirem oraz ostrą i słodką papryką. Flaczki z przyprawami gotowała jeszcze kilka minut. W tym czasie zrobiła zasmażkę, którą połączyła stopniowo z zupą. Pierwsze danie Ewa zaserwowała z natką pietruszki i pieczywem. 

Eskalopki z boczniaków według Ewy Wachowicz

 Eskalopki z boczniaków według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić eskalopki z boczniaków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po zupie Ewa zdradziła przepis na wegetariańskie eskalopki, które przyrządziła z wcześniej zabranych boczniaków. Gotowanie tej potrawy rozpoczęła od zrobienia ciasta naleśnikowego do panierki, składającego się z jajek, mąki, mleka oraz soli. Gotowe ciasto odstawiła na około pół godziny, aby nabrało odpowiedniej gęstości. Po tym czasie Ewa zabrała się za smażenie eskalopków na patelni z masłem na złoty kolor. 

Marchewka z groszkiem według Ewy Wachowicz

 Marchewka z groszkiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić marchewkę z groszkiem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa zadbała również o zdrowy i smaczny dodatek do dania głównego – marchewkę z groszkiem o słodko-kwaśnym smaku. Pokrojoną w kostkę marchewkę gospodyni obtoczyła w mące i wrzuciła ją na rozgrzaną patelnię w klarowanym masłem. Dodała mrożony groszek i podsmażyła na wolnym ogniu. Na koniec dla podkręcenia smaku Ewa dodała szczyptę soli i sok z cytryny.  

Konfitura z bananów według Ewy Wachowicz

 Konfitura z bananów według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić konfiturę z bananów? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa pokazała, co zrobić bananami, które zbyt szybko ciemnieją. Zamiast wyrzucać, można je wykorzystać do przyrządzenia pysznej konfitury. Obrane banany pokroiła w cienkie plasterki, przełożyła na patelnię, dodała odrobinę wody, ziarenka z laski wanilii oraz sok z połówki cytryny. Gęstą pulpę bananową Ewa przełożyła do słoiczka. Tak przygotowaną domową konfiturę można spasteryzować lub przechowywać w lodówce.

Cannoli według Ewy Wachowicz

 Cannoli według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić włoskie cannoli? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kulinarna uczta jak zwykle powinna zakończyć się słodkim akcentem. Tym razem na deser Ewa zrobiła rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Ten niezwykły deser nosi nazwę cannoli i pochodzi z Włoch, a dokładniej z Sycylii.

Pracę nad rurkami Ewa rozpoczęła od zrobienia kruchego ciasta z mąki, cukru, cynamonu, smalcu i jajek. Podczas łączenia składników gospodyni dodała odrobinę spirytusu, aby rurki podczas smażenia nie naciągnęły zbyt dużo tłuszczu oraz kieliszek deserowego wina. Wyrobione ciasto Ewa odstawiła na godzinę do lodówki, po tym czasie rozwałkowała je na cienki płat i podzieliła na małe krążki. Następnie nawinęła je na rurki i smażyła na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Nadzienie Ewa przygotowała z serka ricotta, cukru waniliowego, cukru pudru oraz siekanej gorzkiej czekolady.

W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować, dlatego skórki z bananów, które pozostały po zrobieniu domowej konfitury gospodyni wykorzystała do przygotowania naturalnego nawozu. Wystarczy je pokroić, przełożyć do słoika i zalać wodą. Po dwóch dniach można go użyć do podlania roślin w ogrodzie. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tani sernik z 4 składników

Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...

Odsłon: 3930

60 min
12
Przetwory Ogórki na ostro z chilli i czosnkiem

Ogórki na ostro z chili i czosnkiem to prawdziwy rarytas dla wielbicieli wyra...

Odsłon: 190

60 min
0
30 min
0
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Herbata maślana – tybetański przysmak, który dodaje energii

Czy wiesz, co to jest butter tea? Tybetańska herbata maślana to napój przygotowany w specjalny sposób i z wyjątkowych składników. Mieszkańcy tego r...

0
Informacje Jabłka dzieciństwa, tego smaku się nie zapomina. Co zrobić z papierówek?

Każdy, kto w dzieciństwie spędzał letnie wakacje u babci lub rodziny na wsi, z pewnością ma w pamięci ich smak. Papierówki, chrupiące, soczyste, kw...

0
Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Koktajle na piękną i lśniącą cerę

Na wygląd skóry wpływ mają nie tylko stosowane kosmetyki i zabiegi pielęgnacyjne, ale przede wszystkim to, co jemy. Sprawdź, jakie pokarmy warto wp...

0