Piękna pogoda zachęca do spędzania czasu na zewnątrz, dlatego tym razem Ewa Wachowicz postanowiła przygotować swoje wyśmienite dania na świeżym powietrzu. W odcinku pojawiły się przepisy na lekkie, wiosenne smakołyki. Pierwszą i drugą propozycję z dzisiejszego menu, prowadząca przyrządzi w szabaśniku. Pierwszym z nich były zapiekane szparagi w wersji z jajkiem sadzonym. Do jego przygotowania prowadząca wykorzystała pęczek szparagów, które pozbawiła zdrewniałych końcówek. Ułożyła je w naczyniu żaroodpornym, dodała także roztopione masło oraz paprykę słodką i ostrą, a następnie zapiekła je w piekarniku. W międzyczasie przygotowała również jajka sadzone, które zaserwowała na upieczonych szparagach.
Szparagi zapiekane z jajkiem Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSzparagi zapiekane z jajkiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie może być nudno. W poprzednim odcinku towarzyszyła jej aktorka Małgorzata Socha, tym razem kolejny raz odwiedził ją szef kuchni Mateusz Gessler.
Przygotowali burgery z pstrąga, czyli lżejszą, wiosenną wersję tej pysznej kanapki. Do zmielonego mięsa z filetów z pstrąga dodał posiekaną szalotkę, czosnek, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszał za pomocą ręki, dodał również zieleninę oraz gałkę muszkatołową. Masę wyrobił, uformował kotlety i usmażył na maśle klarowanym. Bułki do burgerów podpiekł, dodał sałatę, rybne kotlety, sos tatarski, pokrojone ogórki, sos i plasterki pomidora.
Burgery z pstrąga według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBurgery z pstrąga według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz, w każdym odcinku przygotowuje przepyszne desery. Tym razem postawiła na sernik na zimno. Zaczęła od roztopienia w rondelku masła, które połączyła z pokruszonymi herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną masę wyłożyła do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, uformowała spód, a następnie odstawiła go do lodówki.
Masa sernikowa powstała z ubitej śmietanki, jogurtu, cukru pudru, oraz mieszanki do serników. Całość wyłożyła na herbatnikowo-kokosowy spód i odstawiła do lodówki do stężenia. Sernik ozdobiony został sosem malinowym, który powstał na bazie malin u cukru, świeżymi malinami oraz listkami melisy.
Sernik na zimno według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSernik na zimno według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 513. odcinek
Autor: Redakcja Smaker.pl