Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło zabraknąć w nim szparagów, oraz dania z grilla, przy pomocy Mateusza Gesslera, Ewa Wachowicz wyczarowała genialne rybne burgery. Na deser zrobiła natomiast ciasto bez pieczenia, czyli sernik na zimno.

Wiosenna kuchnia Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Piękna pogoda zachęca do spędzania czasu na zewnątrz, dlatego tym razem Ewa Wachowicz postanowiła przygotować swoje wyśmienite dania na świeżym powietrzu. W odcinku pojawiły się przepisy na lekkie, wiosenne smakołyki. Pierwszą i drugą propozycję z dzisiejszego menu, prowadząca przyrządzi w szabaśniku. Pierwszym z nich były zapiekane szparagi w wersji z jajkiem sadzonym. Do jego przygotowania prowadząca wykorzystała pęczek szparagów, które pozbawiła zdrewniałych końcówek. Ułożyła je w naczyniu żaroodpornym, dodała także roztopione masło oraz paprykę słodką i ostrą, a następnie zapiekła je w piekarniku. W międzyczasie przygotowała również jajka sadzone, które zaserwowała na upieczonych szparagach. 

Szparagi zapiekane z jajkiem Ewy Wachowicz

 Szparagi zapiekane z jajkiem Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Szparagi zapiekane z jajkiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie może być nudno. W poprzednim odcinku towarzyszyła jej aktorka Małgorzata Socha, tym razem kolejny raz odwiedził ją szef kuchni Mateusz Gessler.

Przygotowali burgery z pstrąga, czyli lżejszą, wiosenną wersję tej pysznej kanapki. Do zmielonego mięsa z filetów z pstrąga dodał posiekaną szalotkę, czosnek, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszał za pomocą ręki, dodał również zieleninę oraz gałkę muszkatołową. Masę wyrobił, uformował kotlety i usmażył na maśle klarowanym. Bułki do burgerów podpiekł, dodał sałatę, rybne kotlety, sos tatarski, pokrojone ogórki, sos i plasterki pomidora. 

Burgery z pstrąga według Ewy Wachowicz

 Burgery z pstrąga według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Burgery z pstrąga według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz, w każdym odcinku przygotowuje przepyszne desery. Tym razem postawiła na sernik na zimno. Zaczęła od roztopienia w rondelku masła, które połączyła z pokruszonymi herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną masę wyłożyła do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, uformowała spód, a następnie odstawiła go do lodówki.

Masa sernikowa powstała z ubitej śmietanki, jogurtu, cukru pudru, oraz mieszanki do serników. Całość wyłożyła na herbatnikowo-kokosowy spód i odstawiła do lodówki do stężenia. Sernik ozdobiony został sosem malinowym, który powstał na bazie malin u cukru, świeżymi malinami oraz listkami melisy. 

Sernik na zimno według Ewy Wachowicz

 Sernik na zimno według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik na zimno według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 513. odcinek

Autor: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 35

30 min
1