Ewa Wachowicz na przystawkę w majówkowym odcinku postanowiła przygotować wyjątkową kompozycję kanapeczek. Podstawą takiej przekąski jest oczywiście dobrej jakości chleb, który prowadząca posmarowała przeróżnymi, autorskimi smarowidłami. Zrobiła pastę twarogową, orzechowy majonez i pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Na kanapkach znalazły się również tarty, żółty ser, hiszpańska szynka, chrupiące rzodkiewki, słodkie pomidorki, a także sporo zieleniny.
Kompozycje kanapkowe Ewy Wachowicz

Kompozycje kanapkowe Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz przyrządziła policzki wieprzowe z kociołka. Mięso przyprawiła solą i oprószyła mąką. Obsmażyła je w kociołku na mocno rozgrzanym smalcu. Gdy się dobrze zrumieniło, dorzuciła pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodała posiekany czosnek. Przyprawiła wszystko papryką. Dorzuciła również namoczone grzyby (wraz z wodą). Dodała gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko podlała odrobiną wody, wymieszała i dusiła przez dwie godziny. Do dania głównego przyrządziła pieczone ziemniaczki z rozmarynem. Policzki podała z surówką z modrej kapusty.

Policzki wieprzowe z kociołka według Ewy Wachowicz

Policzki wieprzowe z kociołka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec odcinka pojawił się przepis na obłędny deser, czyli tartę z kremem różanym i owocami pod glazurą. Ewa zaczęła od przesiania mąki na stolnicy. Następnie dodała mąkę migdałową i cukier puder. Wszystko uperfumowała cukrem waniliowym. Dorzuciła zimne masło, które posiekała. Zrobiła dołeczek, do którego wybiła jajko i dodała śmietanę. Składniki wymieszała nożem. Następnie szybko wyrobiła ciasto, schowała je do zamykanego pojemnika i wstawiła na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto lekko zagniotła. Rozwałkowała i wykleiła nim formę na tartę (spód i boki). Nakłuła ciasto widelcem. Przykryła papierem i obciążyła fasolą. Spód piekła przez 30 minut w temp. 180 st. C (po 15 minutach usunęła papier z obciążeniem). Krem przygotowała z serka, do którego dodała konfiturę z róży. Zmiksowała wszystko i wyłożyła na wystudzony spód. W szklance wrzątku rozpuściła glazurę. Posłodziła ją, wymieszała i odstawiła na 15 minut. Na kremie ułożyła pokrojone truskawki. Posmarowała je tężejącą glazurą i zostawiła na 30 minut (w lodówce wystarczy 15 minut). Gotowe ciasto udekorowała bratkami.
Tarta z kremem różanym i owocami pod glazurą Ewy Wachowicz

Tarta z kremem różanym i owocami pod glazurą Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 541. odcinek