Sprawdzone przepisy na karnawał

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie główne zabrała widzów do Holandii. Na deser przyrządziła klasyczne amerykańskie ciasto, ale... z pewną niespodzianką. Przekonaj się, jak zrobić wszystkie smakołyki!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zabrała widzów w prawdziwą podróż kulinarną. Krzątaninę kuchenną rozpoczęła od przyrządzenia aromatycznych przystawek imprezowych, które z pewnością zaspokoją pierwszy głód gości. Przygotowała dwie odmienne propozycje, które świetnie przydadzą się nie tylko na andrzejki czy sylwestra, ale na każde spotkanie z bliskimi.

1. Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz

 Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bruschetta według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W pierwszej kolejności gospodyni postawiła na włoskie bruschetty. To chrupiące grzanki w towarzystwie pomidora, czosnku i pięknie pachnącej bazylii. Ewa Wachowicz wymyśliła, że połączy te klasyczne składniki z sosem musztardowo-paprykowym, który doda całości większej wyrazistości. Prowadząca podkreśliła, że należy odpowiednio przygotować pomidory, aby bagietka nie przyjęła zbyt dużo wilgoci od pomidora. 

2. Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz

 Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugie czekadełko, które przyrządzała w tym odcinku Ewa Wachowicz, bardziej kojarzy się z polskimi smakami. Paszteciki nadziane zostały kapustą i śliwkami, ale także cebulką i grzybami. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że bazą przystawki stało się ciasto francuskie. Taką przekąskę zrobisz więc bez większego problemu. Świetnie sprawdzą się na andrzejki, a nawet wigilię!

3. Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz

 Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym okazały się holenderskie kapsalony. Ewa Wachowicz wyjaśniła, że to sycąca potrawa skomponowana z domowych, chrupiących frytek, soczystej piersi z kurczaka oraz orzeźwiającej, warzywnej sałatki. Wszystkie składniki są ze sobą połączone w foremce jak na pasztet.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wytłumaczyła Ewa Wachowicz.

Pod koniec odcinka przyszedł czas na wyczekiwany deser. Tym razem Ewa Wachowicz zabrała nas do Stanów Zjednoczonych, słynących z czekoladowego brownie. Prowadząca postawiła na jeszcze prostszy przepis, bez użycia piekarnika!

4. Brownie z patelni według Ewy Wachowicz

 Brownie z patelni według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Brownie z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz postanowiła wykonać brownie z patelni. Wystarczy przygotować głębokie naczynie, wrzucić do niego wszystkie składniki na ciasto, wymieszać dokładnie i przykryć pokrywką - w ten sposób brownie nieco wyrośnie. W międzyczasie warto zrobić jeszcze polewę czekoladową, która ozdobi deser. To najprostszy i ekspresowy przepis na słodycz na ostatnią chwilę.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z łososiem

Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...

Odsłon: 111

30 min
2
Dania główne pierogi leniwe

Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...

Odsłon: 294

60 min
3
Dania główne Krokiety z pieczarkami.

Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....

Odsłon: 2886

60 min
20

Polecane artykuły

Informacje Jak schudnąć, jedząc jajka. Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to model odżywiania popularny wśród osób, którym zależy na uzyskaniu spektakularnych efektów odchudzania w krótkim czasie. Jest ona...

4
Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

11
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

11