Dania jednogarnkowe

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie główne zabrała widzów do Holandii. Na deser przyrządziła klasyczne amerykańskie ciasto, ale... z pewną niespodzianką. Przekonaj się, jak zrobić wszystkie smakołyki!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zabrała widzów w prawdziwą podróż kulinarną. Krzątaninę kuchenną rozpoczęła od przyrządzenia aromatycznych przystawek imprezowych, które z pewnością zaspokoją pierwszy głód gości. Przygotowała dwie odmienne propozycje, które świetnie przydadzą się nie tylko na andrzejki czy sylwestra, ale na każde spotkanie z bliskimi.

1. Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz

 Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bruschetta według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W pierwszej kolejności gospodyni postawiła na włoskie bruschetty. To chrupiące grzanki w towarzystwie pomidora, czosnku i pięknie pachnącej bazylii. Ewa Wachowicz wymyśliła, że połączy te klasyczne składniki z sosem musztardowo-paprykowym, który doda całości większej wyrazistości. Prowadząca podkreśliła, że należy odpowiednio przygotować pomidory, aby bagietka nie przyjęła zbyt dużo wilgoci od pomidora. 

2. Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz

 Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugie czekadełko, które przyrządzała w tym odcinku Ewa Wachowicz, bardziej kojarzy się z polskimi smakami. Paszteciki nadziane zostały kapustą i śliwkami, ale także cebulką i grzybami. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że bazą przystawki stało się ciasto francuskie. Taką przekąskę zrobisz więc bez większego problemu. Świetnie sprawdzą się na andrzejki, a nawet wigilię!

3. Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz

 Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym okazały się holenderskie kapsalony. Ewa Wachowicz wyjaśniła, że to sycąca potrawa skomponowana z domowych, chrupiących frytek, soczystej piersi z kurczaka oraz orzeźwiającej, warzywnej sałatki. Wszystkie składniki są ze sobą połączone w foremce jak na pasztet.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wytłumaczyła Ewa Wachowicz.

Pod koniec odcinka przyszedł czas na wyczekiwany deser. Tym razem Ewa Wachowicz zabrała nas do Stanów Zjednoczonych, słynących z czekoladowego brownie. Prowadząca postawiła na jeszcze prostszy przepis, bez użycia piekarnika!

4. Brownie z patelni według Ewy Wachowicz

 Brownie z patelni według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Brownie z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz postanowiła wykonać brownie z patelni. Wystarczy przygotować głębokie naczynie, wrzucić do niego wszystkie składniki na ciasto, wymieszać dokładnie i przykryć pokrywką - w ten sposób brownie nieco wyrośnie. W międzyczasie warto zrobić jeszcze polewę czekoladową, która ozdobi deser. To najprostszy i ekspresowy przepis na słodycz na ostatnią chwilę.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 1739

15 min
8
Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 584

30 min
9
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 46167

60 min
60
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1945

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

1
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0