Ewa Wachowicz zabrała widzów w prawdziwą podróż kulinarną. Krzątaninę kuchenną rozpoczęła od przyrządzenia aromatycznych przystawek imprezowych, które z pewnością zaspokoją pierwszy głód gości. Przygotowała dwie odmienne propozycje, które świetnie przydadzą się nie tylko na andrzejki czy sylwestra, ale na każde spotkanie z bliskimi.
1. Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz
![Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_24/454218303057833c51387f0b35f5b951-recipe_main.jpg)
Bruschetta według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W pierwszej kolejności gospodyni postawiła na włoskie bruschetty. To chrupiące grzanki w towarzystwie pomidora, czosnku i pięknie pachnącej bazylii. Ewa Wachowicz wymyśliła, że połączy te klasyczne składniki z sosem musztardowo-paprykowym, który doda całości większej wyrazistości. Prowadząca podkreśliła, że należy odpowiednio przygotować pomidory, aby bagietka nie przyjęła zbyt dużo wilgoci od pomidora.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
2. Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz
![Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_24/cd39c3b15ab45164f963735afeecf289-recipe_main.jpg)
Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugie czekadełko, które przyrządzała w tym odcinku Ewa Wachowicz, bardziej kojarzy się z polskimi smakami. Paszteciki nadziane zostały kapustą i śliwkami, ale także cebulką i grzybami. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że bazą przystawki stało się ciasto francuskie. Taką przekąskę zrobisz więc bez większego problemu. Świetnie sprawdzą się na andrzejki, a nawet wigilię!
3. Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz
![Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_24/7bc5aa68f53136a0ac9f736dc9fb0074-recipe_main.jpg)
Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Daniem głównym okazały się holenderskie kapsalony. Ewa Wachowicz wyjaśniła, że to sycąca potrawa skomponowana z domowych, chrupiących frytek, soczystej piersi z kurczaka oraz orzeźwiającej, warzywnej sałatki. Wszystkie składniki są ze sobą połączone w foremce jak na pasztet.
– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wytłumaczyła Ewa Wachowicz.
Pod koniec odcinka przyszedł czas na wyczekiwany deser. Tym razem Ewa Wachowicz zabrała nas do Stanów Zjednoczonych, słynących z czekoladowego brownie. Prowadząca postawiła na jeszcze prostszy przepis, bez użycia piekarnika!
4. Brownie z patelni według Ewy Wachowicz
![Brownie z patelni według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_24/ca0bb510a006ce01e1ccee6d3cdf2d6f-recipe_main.jpg)
Brownie z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz postanowiła wykonać brownie z patelni. Wystarczy przygotować głębokie naczynie, wrzucić do niego wszystkie składniki na ciasto, wymieszać dokładnie i przykryć pokrywką - w ten sposób brownie nieco wyrośnie. W międzyczasie warto zrobić jeszcze polewę czekoladową, która ozdobi deser. To najprostszy i ekspresowy przepis na słodycz na ostatnią chwilę.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »