Międzynarodowa kuchnia Ewy Wachowicz

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie główne zabrała widzów do Holandii. Na deser przyrządziła klasyczne amerykańskie ciasto, ale... z pewną niespodzianką. Przekonaj się, jak zrobić wszystkie smakołyki!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zabrała widzów w prawdziwą podróż kulinarną. Krzątaninę kuchenną rozpoczęła od przyrządzenia aromatycznych przystawek imprezowych, które z pewnością zaspokoją pierwszy głód gości. Przygotowała dwie odmienne propozycje, które świetnie przydadzą się nie tylko na andrzejki czy sylwestra, ale na każde spotkanie z bliskimi.

1. Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz

 Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bruschetta według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W pierwszej kolejności gospodyni postawiła na włoskie bruschetty. To chrupiące grzanki w towarzystwie pomidora, czosnku i pięknie pachnącej bazylii. Ewa Wachowicz wymyśliła, że połączy te klasyczne składniki z sosem musztardowo-paprykowym, który doda całości większej wyrazistości. Prowadząca podkreśliła, że należy odpowiednio przygotować pomidory, aby bagietka nie przyjęła zbyt dużo wilgoci od pomidora. 

2. Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz

 Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugie czekadełko, które przyrządzała w tym odcinku Ewa Wachowicz, bardziej kojarzy się z polskimi smakami. Paszteciki nadziane zostały kapustą i śliwkami, ale także cebulką i grzybami. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że bazą przystawki stało się ciasto francuskie. Taką przekąskę zrobisz więc bez większego problemu. Świetnie sprawdzą się na andrzejki, a nawet wigilię!

3. Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz

 Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym okazały się holenderskie kapsalony. Ewa Wachowicz wyjaśniła, że to sycąca potrawa skomponowana z domowych, chrupiących frytek, soczystej piersi z kurczaka oraz orzeźwiającej, warzywnej sałatki. Wszystkie składniki są ze sobą połączone w foremce jak na pasztet.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wytłumaczyła Ewa Wachowicz.

Pod koniec odcinka przyszedł czas na wyczekiwany deser. Tym razem Ewa Wachowicz zabrała nas do Stanów Zjednoczonych, słynących z czekoladowego brownie. Prowadząca postawiła na jeszcze prostszy przepis, bez użycia piekarnika!

4. Brownie z patelni według Ewy Wachowicz

 Brownie z patelni według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Brownie z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz postanowiła wykonać brownie z patelni. Wystarczy przygotować głębokie naczynie, wrzucić do niego wszystkie składniki na ciasto, wymieszać dokładnie i przykryć pokrywką - w ten sposób brownie nieco wyrośnie. W międzyczasie warto zrobić jeszcze polewę czekoladową, która ozdobi deser. To najprostszy i ekspresowy przepis na słodycz na ostatnią chwilę.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Dania główne Schab w sosie paprykowym

Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....

Odsłon: 25

60 min
0
Sałatki Sałatka Drwala

Jeśli lubisz solidne i sycące przekąski, sałatka drwala będzie idealną propoz...

Odsłon: 9866

30 min
20
Desery Ciasto na Walentynki

Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakao...

Odsłon: 23

>60 min
0
Dania główne Pierogi z kartoflami

Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...

Odsłon: 3088

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje 5 patentów na polędwiczki z indyka. Rozpływają się w ustach

Indyk uznawany jest za zdrowe mięso, znacznie zdrowsze od popularnych kurczaków. A jednak rzadko po niego sięgamy. Najprawdopodobniej ze względu na...

6
Informacje Jedz codziennie garść migdałów. Szybko przekonasz się, jak twój organizm zareaguje

Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane? Choć zwolenników jednych, jak i drugich jest wiele, to trzeba przyznać, że warto jeść oba! Te bakal...

2
Informacje Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? Oto lista przeciwwskazań

Gotowane ziemniaki to zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Niestety nie każdy może spożywać je w dużych ilościach. Jakie właściwości mają gotowane z...

7
Informacje Polska zupa uznana za najgorszą na świecie. Mamy za to najlepsze ciasta

Kulinarny serwis TasteAtlas cyklicznie publikuje rankingi najlepszych i najgorszych dań na świecie. Okazuje się, że w zestawieniu nielubianych posi...

13