Domowe przetwory i zapasy, które udało nam się zgromadzić latem, doskonale sprawdzają się w chłodniejszych miesiącach. Kiedy weźmie nas ochota na dodatek grzybów do ulubionej zupy, warto mięć pod ręką słoik z suszonymi darami lasu. Doskonale wie o tym prowadząca Ewa Wachowicz, w 474. odcinku swojego autorskiego programu użyje własnoręcznie ususzonych grzybów do przygotowania aromatycznego krupniku. Zupę przygotowała na skrzydełkach, dobrze sprawdzi się również rosół z wczoraj, świetnie będzie smakować także na wywarze z wędzonki czy szynki.
Jeżeli używasz grzybów suszonych ze sklepu, warto je uprzednio namoczyć, tak by pozbyć się piasku. Jeśli jednak tak jak Ewa Wachowicz, podczas lata zbieracie je samodzielnie, a następnie dokładnie myjecie i oczyszczacie, można pominąć ten krok. Do wywaru ze skrzydełek należy dorzucić kilka liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego. Nie zapomnij również o soli, a następnie gotuj przez ok. pół godziny. Po tym czasie należy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę, seler i pietruszkę starte na tarce. W krupniku nie może zabraknąć również kaszy jęczmiennej, w tym przypadku średniej, perłowej. Po dodaniu kaszy wystarczy gotować zupę przez 20 min. Na koniec przyda się porządna dawka mielonego, czarnego pieprzu oraz kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Krupnik z suszonymi grzybami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKrupnik z suszonymi grzybami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugim daniem, które zaproponowała Ewa Wachowicz w tym odcinku, był bryzol pod pieczarkami z cebulką z dodatkiem jajka sadzonego. Danie to było hitem w PRL-owskich restauracjach. Z czasem odeszło jednak do lamusa, podczas gdy odpowiednio przyrządzone może być naprawdę przepyszne. Bryzol lub jak mówią inni brizol, to siekany kotlet przygotowywany z wołowiny lub wieprzowiny, można również użyć obu gatunków mięs w proporcjach pół na pół. Niektórzy używają mięsa mielonego, jednak prowadząca preferuje wersję siekaną. Do połowy kilograma mięsa należy dodać jajko, dwie łyżki mąki, a także mielony, czarny pieprz oraz sól. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wyrobić do połączenia składników. Kotlet będzie wyśmienicie smakował z pieczarkami duszonymi z cebulką na maśle klarowanym. Aby uformować kotlety, należy dłonie zwilżyć wodą, a następnie uformować okręgi, które usmażymy na smalcu na złoty kolor z obu stron.
Na koniec Ewa Wachowicz wyłożyła usmażone kotlety na talerz, dodała na nie podsmażone pieczarki z cebulką oraz jajka sadzone. Danie będzie smakować wyśmienicie wraz z purée ziemniaczanym z cebulką.
Bryzol z jajkiem sadzonym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBryzol z jajkiem sadzonym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście w odcinku nie mogło również zabraknąć deseru. Ewa Wachowicz postanowiła przyrządzić krem sułtański, czyli kolejny klasyk PRL-u. Inspiracja do przepisu na ten słodki deser pochodzi ze starego zeszytu kulinarnego. Ten ekspresowy przysmak jest zrobiony na bazie słodkiej, schłodzonej śmietany, którą należy ubić. Niezbędnym dodatkiem będzie również cukier puder, na pół litra śmietany wystarczą cztery łyżki. Połowę masy należy przełożyć do pucharków, a do pozostałej części wsypać trzy łyżki kakao. Niezbędne będą również rodzynki namoczone w rumie. Teraz wystarczy połączyć je w czekoladowym kremem z rodzynkami i przełożyć do pucharków. Zwieńczeniem deseru będą rozkruszone beziki, mini biszkopcik oraz listki melisy.
Krem sułtański Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKrem sułtański według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »