Otwarcie sezonu grillowego z Ewą Wachowicz

Ewa Wachowicz w ostatni weekend kwietnia przywitała widzów w swoim przydomowym ogrodzie. Sezon grillowy postanowiła rozpocząć od deski masła. W 480 odcinku pokazała również inne specjały, które można zaserwować podczas spotkania na świeżym powietrzu. Dla widzów przygotowała wyjątkową niespodziankę – do swojej kuchni zaprosiła gościa specjalnego.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Biesiadowanie pod chmurką najczęściej kojarzy nam się z grillem. Część potraw można jednak przyrządzić z wyprzedzeniem w domu. Ewa Wachowicz w tym roku postawiła na oryginalną deskę z masłem, lekką zupę z fasolki szparagowej, aromatyczną wątróbkę z rusztu oraz pyszną, kakaową tartę z białą czekoladą i pestkami granatu.

Deska masła według Ewy Wachowicz

 Deska masła według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Deska masła według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie przystawki gospodyni zaczęła od zmiksowania masła na lekką puszystą masę, następnie gotową piankę wyłożyła łyżką na drewnianą deskę. Jej smak wzbogaciła o pokrojone migdały, suszone figi i morele, orzechy włoskie oraz konfiturę z gruszki i wiśni. Na koniec składniki oprószyła solą i polała płynnym miodem. Deskę przystroiła jadalnymi bratkami i kiełkami.

Zupa z fasolką szparagową według Ewy Wachowicz

 Zupa z fasolką szparagową według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa z fasolką szparagową według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie Ewa Wachowicz pokazała, jak ugotować pyszną zupę z fasolki szparagowej. Na początek gospodyni rozpuściła w garnku klarowane masło i podsmażyła na nim cebulkę. Dodała pokrojony czosnek, starte marchewki i pietruszki, kawałek pora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę zalała rosołem i doprawiła kurkumą oraz ostrą papryką chili. Do wywaru dorzuciła mrożoną fasolkę szparagową. Zupę gotowała pod przykryciem przez około 15 minut. Przed podaniem doprawiła ją śmietanką i zieleniną.

Wątróbka cielęca z rusztu według Ewy Wachowicz

 Wątróbka cielęca z rusztu według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Wątróbka cielęca z rusztu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie Ewa Wachowicz zaserwowała wątróbkę cielęcą z rusztu. W gotowaniu pomógł jej kolega Adam, który od wielu lat asystuje jej w kuchni. Pokrojoną na kawałki wątróbkę Ewa w pierwszej kolejności zanurzyła w mleku na około dwie godziny, następnie doprawiła ją pieprzem i oliwą. Wątróbkę grillowała z obu stron do lekkiego zrumienienia. Upieczone plastry mięsa polała dresingiem wykonanym z czosnku, skórki i soku z cytryny, szałwii, oliwy z oliwek, soli i białego pieprzu. Danie zaserwowała z lekką sałatką.

Fot. materiały prasowe Polsat / Rozmowa Ewy Wachowicz z Anną Dereszowską

Po obiedzie Ewa Wachowicz połączyła się z Anną Dereszowską, która aktualnie znajdowała się na planie swojego serialu – Lulu. Główna bohaterka nowej produkcji Polsat opowiedziała, jak powstają ciasta pokazane w serialu oraz wspomniała o wykonywanych przez nią dekoracjach deserów.

Muszę Państwa i Ciebie Ewo zaskoczyć i przyznać się do czegoś. Te torty, które oglądacie w serialu „Lulu”, ja ich niestety nie piekę! Nie mamy na to czasu na planie. Te torty przyjeżdżają gotowe, upieczone przez naszego wspaniałego food stylistę, ale…, żeby sobie nie umniejszać – ozdabiam je i naprawdę mam do tego rękę!

Anna Dereszowska zdradziła również w rozmowie, że przyjęła zaproszenie do programu Ewy Wachowicz w przeddzień urodzin swojej córki Leny. Ma mało czasu na przygotowanie urodzinowego tortu dla dziecka, ale ma już pewien pomysł. Jej nastolatka uwielbia bezę Pavlova. Aktorka nigdy jej nie piekła, dlatego korzystając z okazji, serialowa Lulu poprosiła Ewę o wskazówki, jak zrobić ten idealny deser, który świetnie sprawdzi się również jako tort urodzinowy na 15-te urodziny Leny!

Sprawdź także: Cały przebieg rozmowy Ewy Wachowicz z Anną Dereszowską 

Tarta z białą czekoladą według Ewy Wachowicz

 Tarta z białą czekoladą według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tarta z białą czekoladą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz upiekła kruchą tartę z białą czekoladą i pestkami granatu. Tradycyjnie gospodyni zaczęła od przygotowania spodu według swojego sprawdzonego przepisu. Na stolnicę przesiała półtorej szklanki mąki, sześć łyżek cukru pudru oraz jedną łyżkę kakao. Do ciasta dodała szczyptę soli, żółtko, dwie łyżki lodowatej wody i 100 g zimnego masła. Zagniecione ciasto włożyła do szklanego naczynia i wstawiła do lodówki na pół godziny.

Po upływie tego czasu schłodzone ciasto gospodyni rozwałkowała na cienki placek i wykleiła nim spód i brzegi formy. Następnie ciasto gęsto ponakłuwała widelcem i włożyła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Krem zrobiła na bazie słodkiej 30% śmietanki i białej czekolady. Składniki rozpuściła w rondelku, następnie przelała na kruche ciasto. Deser przystroiła pestkami granatu.  

Fot. materiały prasowe Polsat / Deska masła według Ewy Wachowicz

Na koniec odcinka Ewa Wachowicz powróciła do wcześniej zrobionej deski masła z dodatkami. Dodała do niej winogron i podzieliła się swoim przysmakiem z ekipą filmową. Tak przygotowane masełko najlepiej smakuje podane z domowym, chrupiącym pieczywem.  

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2