Biesiadowanie pod chmurką najczęściej kojarzy nam się z grillem. Część potraw można jednak przyrządzić z wyprzedzeniem w domu. Ewa Wachowicz w tym roku postawiła na oryginalną deskę z masłem, lekką zupę z fasolki szparagowej, aromatyczną wątróbkę z rusztu oraz pyszną, kakaową tartę z białą czekoladą i pestkami granatu.
Deska masła według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisDeska masła według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie przystawki gospodyni zaczęła od zmiksowania masła na lekką puszystą masę, następnie gotową piankę wyłożyła łyżką na drewnianą deskę. Jej smak wzbogaciła o pokrojone migdały, suszone figi i morele, orzechy włoskie oraz konfiturę z gruszki i wiśni. Na koniec składniki oprószyła solą i polała płynnym miodem. Deskę przystroiła jadalnymi bratkami i kiełkami.
Zupa z fasolką szparagową według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa z fasolką szparagową według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Następnie Ewa Wachowicz pokazała, jak ugotować pyszną zupę z fasolki szparagowej. Na początek gospodyni rozpuściła w garnku klarowane masło i podsmażyła na nim cebulkę. Dodała pokrojony czosnek, starte marchewki i pietruszki, kawałek pora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę zalała rosołem i doprawiła kurkumą oraz ostrą papryką chili. Do wywaru dorzuciła mrożoną fasolkę szparagową. Zupę gotowała pod przykryciem przez około 15 minut. Przed podaniem doprawiła ją śmietanką i zieleniną.
Wątróbka cielęca z rusztu według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisWątróbka cielęca z rusztu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na drugie danie Ewa Wachowicz zaserwowała wątróbkę cielęcą z rusztu. W gotowaniu pomógł jej kolega Adam, który od wielu lat asystuje jej w kuchni. Pokrojoną na kawałki wątróbkę Ewa w pierwszej kolejności zanurzyła w mleku na około dwie godziny, następnie doprawiła ją pieprzem i oliwą. Wątróbkę grillowała z obu stron do lekkiego zrumienienia. Upieczone plastry mięsa polała dresingiem wykonanym z czosnku, skórki i soku z cytryny, szałwii, oliwy z oliwek, soli i białego pieprzu. Danie zaserwowała z lekką sałatką.
Po obiedzie Ewa Wachowicz połączyła się z Anną Dereszowską, która aktualnie znajdowała się na planie swojego serialu – Lulu. Główna bohaterka nowej produkcji Polsat opowiedziała, jak powstają ciasta pokazane w serialu oraz wspomniała o wykonywanych przez nią dekoracjach deserów.
Muszę Państwa i Ciebie Ewo zaskoczyć i przyznać się do czegoś. Te torty, które oglądacie w serialu „Lulu”, ja ich niestety nie piekę! Nie mamy na to czasu na planie. Te torty przyjeżdżają gotowe, upieczone przez naszego wspaniałego food stylistę, ale…, żeby sobie nie umniejszać – ozdabiam je i naprawdę mam do tego rękę!
Anna Dereszowska zdradziła również w rozmowie, że przyjęła zaproszenie do programu Ewy Wachowicz w przeddzień urodzin swojej córki Leny. Ma mało czasu na przygotowanie urodzinowego tortu dla dziecka, ale ma już pewien pomysł. Jej nastolatka uwielbia bezę Pavlova. Aktorka nigdy jej nie piekła, dlatego korzystając z okazji, serialowa Lulu poprosiła Ewę o wskazówki, jak zrobić ten idealny deser, który świetnie sprawdzi się również jako tort urodzinowy na 15-te urodziny Leny!
Sprawdź także: Cały przebieg rozmowy Ewy Wachowicz z Anną Dereszowską
Tarta z białą czekoladą według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisTarta z białą czekoladą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa Wachowicz upiekła kruchą tartę z białą czekoladą i pestkami granatu. Tradycyjnie gospodyni zaczęła od przygotowania spodu według swojego sprawdzonego przepisu. Na stolnicę przesiała półtorej szklanki mąki, sześć łyżek cukru pudru oraz jedną łyżkę kakao. Do ciasta dodała szczyptę soli, żółtko, dwie łyżki lodowatej wody i 100 g zimnego masła. Zagniecione ciasto włożyła do szklanego naczynia i wstawiła do lodówki na pół godziny.
Po upływie tego czasu schłodzone ciasto gospodyni rozwałkowała na cienki placek i wykleiła nim spód i brzegi formy. Następnie ciasto gęsto ponakłuwała widelcem i włożyła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Krem zrobiła na bazie słodkiej 30% śmietanki i białej czekolady. Składniki rozpuściła w rondelku, następnie przelała na kruche ciasto. Deser przystroiła pestkami granatu.
Na koniec odcinka Ewa Wachowicz powróciła do wcześniej zrobionej deski masła z dodatkami. Dodała do niej winogron i podzieliła się swoim przysmakiem z ekipą filmową. Tak przygotowane masełko najlepiej smakuje podane z domowym, chrupiącym pieczywem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »