Fot. materiały prasowe/Polsat
W 432. odcinku "Ewa Gotuje", nasza ulubiona gospodyni postanowiła przygotować dania dla zabieganych kucharzy oraz wszystkich tych osób, które nie mogą (lub nie chcą) spędzać w kuchni długich godzin. Jej ekspresowe pomysły z pewnością przypadną wam do gustu. Zrobienie tych potraw zajmuje niewiele czasu, za to efekt jest spektakularny. Nikt nie uwierzy wam, że na ich zrobienie poświęciliście mniej więcej tyle samo czasu, ile zabiera zrobienie kawy.
1. Krem z cukinii według Ewy Wachowicz
Krem z cukinii według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na błyskawiczy obiad Ewa postanowiła przygotować kremową zupę z cukinii, którą podała razem z grzankami i serem feta. To doskonałe połączenie i jeśli do tej pory go nie testowaliście, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości.
2. Fettuccine z pancettą i serem pecorino
Fettuccine z pancettą i serem pecorino według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa zrobiła makaron fettuccine z pancettą, czyli z dojrzewającym boczkiem i owczym serem pecorino. To pyszne włoskie danie robi się niemal tak szybko, jak gotuje makaron, dlatego wręcz idealnie nadaje się dla wszystkich zabieganych i zapracowanych kucharzy.
3. Grzyby marynowane po chorwacku
Grzyby marynowane po chorwacku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W Polsce nietrudno znaleźć miłośników kuchni bałkańskiej, a do nich należy także Ewa Wachowicz. Właśnie z tego względu w jej spiżarni nie może zabraknąć grzybów po chorwacku. Wy też je zróbcie, bo przepis zdecydowanie warto przetestować.
4. Gruszki na cieście francuskim
Gruszki na cieście francuskim według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zwieńczeniem odcinka poświęconego błyskawicznym przepisom był prosty, szybki i efektowny deser z gruszkami w roli głównej. Do jego zrobienia będziecie potrzebować zaledwie kilku łatwodostępnych składników.