Boże Narodzenie na słodko

Piąty odcinek nowego sezonu „Ewa gotuje” za nami. Jak co tydzień prowadząca przygotowała pomysłowe dania. Pokazała jak zrobić pyszny gulasz z kociołka, kruchą wołowinę i prosty deser - galaretkę z ptasim mleczkiem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak wykorzystać słoneczne dni, którymi raczy nas jesień? Można np. zaprosić znajomych do ogrodu, aby wspólnie ugotować sycącą zupę gulaszową z kociołka lub znakomite mięso z warzywami. Gwarantujemy, że posiłek przygotowany i zjedzony na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!

1. Karmuszka, czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur według Ewy Wachowicz

 Karmuszka, zupa gulaszowa według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na karmuszkę według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Pierwszą potrawą, którą zaproponowała Ewa Wachowicz była zupa rodem z Warmii i Mazur, nazywana karmuszką. Potrawa gotowana była w żeliwnym kociołku. Aby mieć pewność, że nic się w nim nie przypali, prowadząca dodała sporą porcję smalcu. Następnie do naczynia trafił boczek i łopatka wieprzowa. Gdy mięso się zarumieniło, gospodyni dołożyła dużą ilość warzyw. Wszystko zalała wodą i doprawiła do smaku. Gulasz dusiła w ogniu około godziny. Na sam koniec do kociołka trafił też groch (piękny jaś), przecier pomidorowy i majeranek.

2. Wołowina duszona w słoiku według Ewy Wachowicz

Wołowina duszona w słoiku według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na wołowinę duszoną według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Inspiracją do kolejnego dania - wołowiny duszonej z warzywami - była kuchnia austriacka. Trzeba przyznać, że sposób przygotowania potrawy był nietypowy, gwarantował jednak, że mięso wyjdzie soczyste i kruche. Ewa zaproponowała, aby każdą z porcji wołowiny przyprawić i włożyć do słoika. Następnie dodała różne warzywa. Do garnka wyłożonego ściereczkami lub specjalną podkładką, włożyła zamknięte słoiki i zalała wodą. Gotowała je przez trzy godziny.

3. Pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz

Pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Po zupie i wołowinie przyszedł czas na pikle! Gospodyni pokazała, jak w prosty i szybki sposób zrobić zapasy z cukinii na zimę.

4. Galaretki na bakier z ptasim mleczkiem według Ewy Wachowicz

Galaretki na bakier z ptasim mleczkiem według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na galaretki według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec Ewa zaproponowała brzoskwiniowe ptasie mleczko z morelami. Podała je w fantazyjny sposób w kieliszkach. Deser prosty w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie.

Przegapiłeś odcinek programu „Ewa gotuje" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16049

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 598

60 min
1
30 min
12
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4955

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 539

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 26303

60 min
36