Fot. materiały prasowe/Polsat
Jak wykorzystać słoneczne dni, którymi raczy nas jesień? Można np. zaprosić znajomych do ogrodu, aby wspólnie ugotować sycącą zupę gulaszową z kociołka lub znakomite mięso z warzywami. Gwarantujemy, że posiłek przygotowany i zjedzony na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!
1. Karmuszka, czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na karmuszkę według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Pierwszą potrawą, którą zaproponowała Ewa Wachowicz była zupa rodem z Warmii i Mazur, nazywana karmuszką. Potrawa gotowana była w żeliwnym kociołku. Aby mieć pewność, że nic się w nim nie przypali, prowadząca dodała sporą porcję smalcu. Następnie do naczynia trafił boczek i łopatka wieprzowa. Gdy mięso się zarumieniło, gospodyni dołożyła dużą ilość warzyw. Wszystko zalała wodą i doprawiła do smaku. Gulasz dusiła w ogniu około godziny. Na sam koniec do kociołka trafił też groch (piękny jaś), przecier pomidorowy i majeranek.
2. Wołowina duszona w słoiku według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na wołowinę duszoną według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Inspiracją do kolejnego dania - wołowiny duszonej z warzywami - była kuchnia austriacka. Trzeba przyznać, że sposób przygotowania potrawy był nietypowy, gwarantował jednak, że mięso wyjdzie soczyste i kruche. Ewa zaproponowała, aby każdą z porcji wołowiny przyprawić i włożyć do słoika. Następnie dodała różne warzywa. Do garnka wyłożonego ściereczkami lub specjalną podkładką, włożyła zamknięte słoiki i zalała wodą. Gotowała je przez trzy godziny.
3. Pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Po zupie i wołowinie przyszedł czas na pikle! Gospodyni pokazała, jak w prosty i szybki sposób zrobić zapasy z cukinii na zimę.
4. Galaretki na bakier z ptasim mleczkiem według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na galaretki według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Na sam koniec Ewa zaproponowała brzoskwiniowe ptasie mleczko z morelami. Podała je w fantazyjny sposób w kieliszkach. Deser prosty w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie.