Pomysłowe dania według Ewy Wachowicz

Piąty odcinek nowego sezonu „Ewa gotuje” za nami. Jak co tydzień prowadząca przygotowała pomysłowe dania. Pokazała jak zrobić pyszny gulasz z kociołka, kruchą wołowinę i prosty deser - galaretkę z ptasim mleczkiem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak wykorzystać słoneczne dni, którymi raczy nas jesień? Można np. zaprosić znajomych do ogrodu, aby wspólnie ugotować sycącą zupę gulaszową z kociołka lub znakomite mięso z warzywami. Gwarantujemy, że posiłek przygotowany i zjedzony na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!

1. Karmuszka, czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur według Ewy Wachowicz

 Karmuszka, zupa gulaszowa według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na karmuszkę według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Pierwszą potrawą, którą zaproponowała Ewa Wachowicz była zupa rodem z Warmii i Mazur, nazywana karmuszką. Potrawa gotowana była w żeliwnym kociołku. Aby mieć pewność, że nic się w nim nie przypali, prowadząca dodała sporą porcję smalcu. Następnie do naczynia trafił boczek i łopatka wieprzowa. Gdy mięso się zarumieniło, gospodyni dołożyła dużą ilość warzyw. Wszystko zalała wodą i doprawiła do smaku. Gulasz dusiła w ogniu około godziny. Na sam koniec do kociołka trafił też groch (piękny jaś), przecier pomidorowy i majeranek.

2. Wołowina duszona w słoiku według Ewy Wachowicz

Wołowina duszona w słoiku według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na wołowinę duszoną według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Inspiracją do kolejnego dania - wołowiny duszonej z warzywami - była kuchnia austriacka. Trzeba przyznać, że sposób przygotowania potrawy był nietypowy, gwarantował jednak, że mięso wyjdzie soczyste i kruche. Ewa zaproponowała, aby każdą z porcji wołowiny przyprawić i włożyć do słoika. Następnie dodała różne warzywa. Do garnka wyłożonego ściereczkami lub specjalną podkładką, włożyła zamknięte słoiki i zalała wodą. Gotowała je przez trzy godziny.

3. Pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz

Pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Po zupie i wołowinie przyszedł czas na pikle! Gospodyni pokazała, jak w prosty i szybki sposób zrobić zapasy z cukinii na zimę.

4. Galaretki na bakier z ptasim mleczkiem według Ewy Wachowicz

Galaretki na bakier z ptasim mleczkiem według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na galaretki według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec Ewa zaproponowała brzoskwiniowe ptasie mleczko z morelami. Podała je w fantazyjny sposób w kieliszkach. Deser prosty w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie.

Przegapiłeś odcinek programu „Ewa gotuje" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ryżanka

Lubicie proste a zarazem smaczne szybkie w przygotowaniu zupy?

Odsłon: 112

15 min
2
30 min
2
Desery Ciasto w 5 minut

Oto najlepszy dowód na to, że smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i...

Odsłon: 2372

15 min
5
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 149

15 min
2
Zupy Zupa ogórkowa

Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...

Odsłon: 494

15 min
2
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0