Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

Piąty odcinek nowego sezonu „Ewa gotuje” za nami. Jak co tydzień prowadząca przygotowała pomysłowe dania. Pokazała jak zrobić pyszny gulasz z kociołka, kruchą wołowinę i prosty deser - galaretkę z ptasim mleczkiem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak wykorzystać słoneczne dni, którymi raczy nas jesień? Można np. zaprosić znajomych do ogrodu, aby wspólnie ugotować sycącą zupę gulaszową z kociołka lub znakomite mięso z warzywami. Gwarantujemy, że posiłek przygotowany i zjedzony na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!

1. Karmuszka, czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur według Ewy Wachowicz

 Karmuszka, zupa gulaszowa według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na karmuszkę według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Pierwszą potrawą, którą zaproponowała Ewa Wachowicz była zupa rodem z Warmii i Mazur, nazywana karmuszką. Potrawa gotowana była w żeliwnym kociołku. Aby mieć pewność, że nic się w nim nie przypali, prowadząca dodała sporą porcję smalcu. Następnie do naczynia trafił boczek i łopatka wieprzowa. Gdy mięso się zarumieniło, gospodyni dołożyła dużą ilość warzyw. Wszystko zalała wodą i doprawiła do smaku. Gulasz dusiła w ogniu około godziny. Na sam koniec do kociołka trafił też groch (piękny jaś), przecier pomidorowy i majeranek.

2. Wołowina duszona w słoiku według Ewy Wachowicz

Wołowina duszona w słoiku według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na wołowinę duszoną według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Inspiracją do kolejnego dania - wołowiny duszonej z warzywami - była kuchnia austriacka. Trzeba przyznać, że sposób przygotowania potrawy był nietypowy, gwarantował jednak, że mięso wyjdzie soczyste i kruche. Ewa zaproponowała, aby każdą z porcji wołowiny przyprawić i włożyć do słoika. Następnie dodała różne warzywa. Do garnka wyłożonego ściereczkami lub specjalną podkładką, włożyła zamknięte słoiki i zalała wodą. Gotowała je przez trzy godziny.

3. Pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz

Pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na pikle cukiniowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Po zupie i wołowinie przyszedł czas na pikle! Gospodyni pokazała, jak w prosty i szybki sposób zrobić zapasy z cukinii na zimę.

4. Galaretki na bakier z ptasim mleczkiem według Ewy Wachowicz

Galaretki na bakier z ptasim mleczkiem według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na galaretki według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec Ewa zaproponowała brzoskwiniowe ptasie mleczko z morelami. Podała je w fantazyjny sposób w kieliszkach. Deser prosty w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie.

Przegapiłeś odcinek programu „Ewa gotuje" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Serowa przekąska

Pyszna do pracy lub dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Odsłon: 80

30 min
2

Przepis dnia

Desery Tarta marcepanowo-czekoladowa

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...

Odsłon: 1797

>60 min
10
30 min
2
Ciasta Honoratka

Honoratka to efektowne ciasto biszkoptowe z malinami. Pogodzi gusta wielbicie...

Odsłon: 7790

60 min
12
Pieczywo Chleb domowy

Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...

Odsłon: 220

60 min
3