Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający Boże Narodzenie Ewa Wachowicz rozpoczęła przygotowania do świąt – i to na wielu frontach, bo zarówno w ogrodzie, gdzie w doniczkach są już choinki, jak też w domu robiąc dekoracje. Rzecz jasna najwięcej dzieje się w kuchni gospodyni. W 470. odcinku programu "Ewa Gotuje" nasza ulubiona autorka zabierała się za komponowanie wigilijnego menu, tak więc widzowie Polsatu mogli podejrzeć, co też tym razem znajdzie się na świątecznym stole.
1. Zupa migdałowa według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jako pierwszą potrawę Ewa zrobiła niebywale aromatyczną zupę migdałową z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Co ciekawe – gospodyni programu podaje ją z kulkami, które ulepiła z ryżu ugotowanego z dodatkiem maku.
2. Dorsz w warzywach według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa zaproponowała dorsza w warzywach – podobnego nieco do ryby po grecku, choć z powodu dodatku curry i ananasa bardziej egzotyczny. Jeśli znudziła wam się tradycyjna wersja tej potrawy, ryba w wersji z tego odcinka programu "Ewa Gotuje" bez wątpienia przypadnie wam do gustu.
3. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Z kolei na deser Ewa zaproponowała sernik „na bogato”. Dlaczego na bogato? Ponieważ do masy, którą gospodyni przykryła gęsto ułożone połówki brzoskwiń, poszedł ponad kilogram twarogu i aż 9 jaj. Natomiast cały deser pokryła kruszonka z wiórkami kokosowymi.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »