Uczta Smaków - Tradycyjne dania kuchni polskiej

Szybki obiad według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 466. odcinku autorskiego programu „Ewa Gotuje" zaprosiła widzów na warzywną zupę, zaskakujące drugie danie i wyjątkowy deser. Prowadząca skupiła się na tym, jak zrobić pyszny, ale przede wszystkim szybki obiad.

Fot. materiały prasowe/Polsat

466. odcinek programu „Ewa Gotuje" został wyemitowany 19 listopada. Prowadząca zaprosiła widzów na szybki w przygotowaniu obiad. Na pierwsze danie zaproponowała błyskawiczny krem z porów i gruszek.

1. Krem z pora i gruszek według Ewy Wachowicz

 Krem z pora i gruszek według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Przepis na szybką zupę Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz podała zupę w towarzystwie pieczonego boczku i smażonych krążków cebuli, dlatego danie stało się wyjątkowo sycące i aromatyczne. Na początku pokroiła jasną część porów i podsmażyła je na patelni. Następnie przygotowała gruszki, które w sezonie jesiennym są wyjątkowo pyszne. Owoce również pokroiła i dodała na patelnię do porów.

Składniki smażyła jeszcze przez chwilę, doprawiła papryką i zalała całość rosołem, a na końcu zmiksowała i zabieliła. W międzyczasie przygotowała krążki cebulowe i pieczony boczek. Jak je zrobić? Przekonaj się, klikając w powyższy przepis.

Na danie główne prowadząca podała leczo, ale co ciekawe - nie takie z garnka czy kociołka, a z piekarnika. W takim wydaniu robi się je ekspresowo i bardzo wygodnie.

2. Leczo z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz

 Leczo z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Leczo z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni, która uwielbia dania jednogarnkowe, podkreśliła, że takie potrawy pozwalają zaoszczędzić dużo czasu. Można je schować do słoika i zjeść w dowolnej chwili. Przygotowanie leczo z piekarnika, Ewa Wachowicz rozpoczęła od pokrojenia wszystkich niezbędnych składników. Wysmarowała naczynie żaroodporne masłem klarowanym, a następnie ułożyła produkty warstwowo. Najpierw mięso, potem cebulę, paprykę, czosnek, a na końcu pieczarki.

Prowadząca doprawiła całość solą oraz papryką ostrą i słodką wędzoną. Warzywa, bez przykrycia, wstawiła na 25 minut do piekarnika, a potem uzupełniła naczynie jeszcze o domowy przecier pomidorowy, zakryła naczynie i piekła przez kolejne 25 minut. Pięknie pachnące leczo gospodyni ozdobiła natką pietruszki i pajdą chleba.

Na deser Ewa zaproponowała pyszne bułeczki serowe z owocami. Choć wyglądają jak drożdżówki, to nie ma w nich ani grama drożdży. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, choć czas pieczenia jest nieco dłuższy.

3. Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz

 Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz, tworząc słodki deser, postawiła na owoce z puszki. Choć zastrzegła, że mogłyby być to też brzoskwinie, tym razem zdecydowała się na ananasy. Syrop, w którym były zanurzone, posłużył zamiast mleka podczas przygotowania budyniu. Prowadząca po prostu do zalewy spod owoców dodała proszek budyniowy i w ten sposób stworzyła nadzienie.

Następnie przyrządziła szybko ciasto na bazie mąki, proszku do pieczenia, twarogu, cukru trzcinowego i jajka. Wyrobiła ciasto, podzieliła na mniejsze porcje, wypełniła budyniem i owocami. Gospodyni umieściła ciasteczka w piekarniku na 25 minut w 180 stopniach, a następnie udekorowała cukrem pudrem. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Tradycyjny polski sos do ryby

Tradycyjny staropolski sos, często zwany szarym, do ryb. Długo się obawiałam...

Odsłon: 113

15 min
3
Zupy Zupa z ryżem

Delikatna i smaczna zupa z ryżem nazywana przez domowników ryżajką, gotowana...

Odsłon: 687

30 min
10
Desery Piernik na kefirze

W te święta zaskocz swoich bliskich niebanalną wersją piernika! Ciasto to będ...

Odsłon: 18063

60 min
28
Desery Ciasto Śnieżynka

Ciasto śnieżynka, jest inspirowane popularnym, włoskim deserem świątecznym o...

Odsłon: 5876

>60 min
13
>60 min
7
30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić zakwas? To podstawa wigilijnego barszczu

Trudno wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego ro...

23
Informacje Czy warto gotować z Michelem? Recenzja internetowego kursu kulinarnego

Michel Moran zaprasza wszystkich do zapoznania się z jego autorskim kursem kulinarnym, będącym podsumowaniem 40-letniego doświadczenia w gotowaniu....

0
Informacje Jak przygotować święta i nie wydać fortuny? Praktyczny poradnik dla każdego

Czy można przyrządzić przysmaki na święta Bożego Narodzenia, nie wydając fortuny, szczególnie w dzisiejszych czasach szalejącej inflacji? Okazuje s...

0
Informacje Tak chudnie Michniewicz, Lewandowska i Kardashian. Strategia liczy się też w kuchni

Trener polskiej reprezentacji w piłce nożnej - Czesław Michniewicz - przechodzi metamorfozę na oczach widzów. Wielu fanów obserwuje, że selekcjoner...

12