466. odcinek programu „Ewa Gotuje" został wyemitowany 19 listopada. Prowadząca zaprosiła widzów na szybki w przygotowaniu obiad. Na pierwsze danie zaproponowała błyskawiczny krem z porów i gruszek.
1. Krem z pora i gruszek według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPrzepis na szybką zupę Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz podała zupę w towarzystwie pieczonego boczku i smażonych krążków cebuli, dlatego danie stało się wyjątkowo sycące i aromatyczne. Na początku pokroiła jasną część porów i podsmażyła je na patelni. Następnie przygotowała gruszki, które w sezonie jesiennym są wyjątkowo pyszne. Owoce również pokroiła i dodała na patelnię do porów.
Składniki smażyła jeszcze przez chwilę, doprawiła papryką i zalała całość rosołem, a na końcu zmiksowała i zabieliła. W międzyczasie przygotowała krążki cebulowe i pieczony boczek. Jak je zrobić? Przekonaj się, klikając w powyższy przepis.
Na danie główne prowadząca podała leczo, ale co ciekawe - nie takie z garnka czy kociołka, a z piekarnika. W takim wydaniu robi się je ekspresowo i bardzo wygodnie.
2. Leczo z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisLeczo z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gospodyni, która uwielbia dania jednogarnkowe, podkreśliła, że takie potrawy pozwalają zaoszczędzić dużo czasu. Można je schować do słoika i zjeść w dowolnej chwili. Przygotowanie leczo z piekarnika, Ewa Wachowicz rozpoczęła od pokrojenia wszystkich niezbędnych składników. Wysmarowała naczynie żaroodporne masłem klarowanym, a następnie ułożyła produkty warstwowo. Najpierw mięso, potem cebulę, paprykę, czosnek, a na końcu pieczarki.
Prowadząca doprawiła całość solą oraz papryką ostrą i słodką wędzoną. Warzywa, bez przykrycia, wstawiła na 25 minut do piekarnika, a potem uzupełniła naczynie jeszcze o domowy przecier pomidorowy, zakryła naczynie i piekła przez kolejne 25 minut. Pięknie pachnące leczo gospodyni ozdobiła natką pietruszki i pajdą chleba.
Na deser Ewa zaproponowała pyszne bułeczki serowe z owocami. Choć wyglądają jak drożdżówki, to nie ma w nich ani grama drożdży. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, choć czas pieczenia jest nieco dłuższy.
3. Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz, tworząc słodki deser, postawiła na owoce z puszki. Choć zastrzegła, że mogłyby być to też brzoskwinie, tym razem zdecydowała się na ananasy. Syrop, w którym były zanurzone, posłużył zamiast mleka podczas przygotowania budyniu. Prowadząca po prostu do zalewy spod owoców dodała proszek budyniowy i w ten sposób stworzyła nadzienie.
Następnie przyrządziła szybko ciasto na bazie mąki, proszku do pieczenia, twarogu, cukru trzcinowego i jajka. Wyrobiła ciasto, podzieliła na mniejsze porcje, wypełniła budyniem i owocami. Gospodyni umieściła ciasteczka w piekarniku na 25 minut w 180 stopniach, a następnie udekorowała cukrem pudrem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »