W krakowskiej kuchni Ewy Wachowicz przygotowania do sezonu rodzinnych spotkań i imprez trwają w najlepsze. Najnowszy odcinek programu "Ewa Gotuje" był wypełniony przepisami na dania, które bez wątpienia zachwycą waszych gości. Tym razem wśród propozycji gospodyni znalazły się potrawy, które z powodzeniem mogą zostać zaserwowane jako przekąska lub danie główne - wszystko zależy od tego, jak duże porcje przygotujecie. Coś dla siebie znajdą również wielbiciele deserów, którzy tym razem będą mogli powrócić do słodkich wspomnień z dzieciństwa.
Tarta ziemniaczana z cheddarem
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierwszym daniem przygotowanym przez Ewę Wachowicz była zaskakująca tarta ziemniaczana z serem cheddar. Powstała z ziemniaków ugotowanych w mundurkach a następnie rozgniecionych w formie do tarty. Ta nietypowa metoda pozwoli wam zaoszczędzić mnóstwo pracy, a efekt finalny z pewnością zachwyci waszych bliskich.
Kotlety mielone z ryżem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co wyniknie z połączenia krakowskich sznycli z tradycyjnymi gołąbkami? Wyjątkowo soczyste i puszyste kotleciki o nietypowym smaku. Jeśli z masy mięsnej uformujecie mniejsze kulki, możecie zamienić je w imprezową przekąskę, z kolei większe kotlety będą gwiazdą niejednego obiadu. Koniecznie pamiętajcie o podaniu ich razem z aromatycznym sosem pomidorowym.
Drożdżówki z budyniem i śliwkami suszonymi
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser, zamiast ciasta, Ewa Wachowicz zaproponowała tradycyjne drożdżówki. Przygotowane z jej przepisu udadzą się każdemu - nawet tym, którzy na co dzień nie przygotowują deserów. Puszyste ciasto, lekkie nadzienie oraz intensywnie maślana kruszonka tworzą doskonałe połączenie, do którego będziecie często powracać.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 527. odcinek
Autorka: Sylwia Cisowska