Ciasta na Boże Narodzenie

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogich składników. W sam raz na obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Fot. materiały prasowe

W krakowskiej kuchni Ewy Wachowicz przygotowania do sezonu rodzinnych spotkań i imprez trwają w najlepsze. Najnowszy odcinek programu "Ewa Gotuje" był wypełniony przepisami na dania, które bez wątpienia zachwycą waszych gości. Tym razem wśród propozycji gospodyni znalazły się potrawy, które z powodzeniem mogą zostać zaserwowane  jako przekąska lub danie główne - wszystko zależy od tego, jak duże porcje przygotujecie. Coś dla siebie znajdą również wielbiciele deserów, którzy tym razem będą mogli powrócić do słodkich wspomnień z dzieciństwa. 

Tarta ziemniaczana z cheddarem

 Tarta ziemniaczana z cheddarem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwszym daniem przygotowanym przez Ewę Wachowicz była zaskakująca tarta ziemniaczana z serem cheddar. Powstała z ziemniaków ugotowanych w mundurkach a następnie rozgniecionych w formie do tarty.  Ta nietypowa metoda pozwoli wam zaoszczędzić mnóstwo pracy, a efekt finalny z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Kotlety mielone z ryżem według Ewy Wachowicz

 Kotlety mielone z ryżem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co wyniknie z połączenia krakowskich sznycli z tradycyjnymi gołąbkami? Wyjątkowo soczyste i puszyste kotleciki o nietypowym smaku. Jeśli z masy mięsnej uformujecie mniejsze kulki, możecie zamienić je w imprezową przekąskę, z kolei większe kotlety będą gwiazdą niejednego obiadu. Koniecznie pamiętajcie o podaniu ich razem z aromatycznym sosem pomidorowym.

Drożdżówki z budyniem i śliwkami suszonymi

 Drożdżówki z budyniem i śliwkami suszonymi Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser, zamiast ciasta, Ewa Wachowicz zaproponowała tradycyjne drożdżówki. Przygotowane z jej przepisu udadzą się każdemu - nawet tym, którzy na co dzień nie przygotowują deserów. Puszyste ciasto, lekkie nadzienie oraz intensywnie maślana kruszonka tworzą doskonałe połączenie, do którego będziecie często powracać.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 527. odcinek

Autorka: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Sernik Izaura - świąteczny klasyk!

Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...

Odsłon: 21302

60 min
57
Desery Cytrynowe cygaretki z białek

Cygaretki to pyszne i chrupiące rureczki, które są wspaniałym dodatkiem do po...

Odsłon: 4105

30 min
3
Sałatki Sałatka ziemniaczana na kolację

Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cies...

Odsłon: 205

15 min
4
Sałatki Śledź po góralsku

Doskonała sałatka śledziowa. Możemy ją podać i w wigilię i następnego dnia, w...

Odsłon: 532

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jak Zdobywać Obserwacje na Instagramie w 2025 – Sprawdzone Strategie i Bezpieczne Metody

Instagram w 2025 roku pozostaje jedną z najważniejszych platform społecznościowych, zarówno dla osób prywatnych, jak i firm. Liczba obserwujących n...

0
Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

1
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

1