Fot. Materiały prasowe Polsat
Do kolacji wigilijnej zostało nam zaledwie kilka dni, dlatego już dzisiaj warto zastanowić się nad wyborem świątecznych potraw. Ewa Wachowicz w nowym odcinku pokazała, bez jakich dań nie wyobraża sobie tegorocznej rodzinnej wieczerzy. Na początku przedstawiła sposób na przyrządzenie smacznego pasztetu w wersji bezmięsnej, następnie pokazała przepis na pyszną piernikową polewkę oraz podzieliła się recepturą na krokiety ziemniaczane z wędzonym łososiem. Na deser zaproponowała makiełki z bakaliami. Jesteście ciekawi jak zrobić te dania samodzielnie w swojej kuchni? Zajrzyjcie do poniższych przepisów!
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W większości polskich domów kolację wigilijną zaczyna się od tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami lub zupy grzybowej. Ewa swoim gościom w pierwszej kolejności zawsze serwuje smaczną przystawkę. Tym razem będzie to pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem sporej ilości startej marchewki, cebuli i czosnku. Dzięki mieszance pikantnych przypraw jest bardzo aromatyczny i niesamowicie smaczny.
Wierzch pasztetu Ewa posypała czarnuszką. Po 45 minutach w piekarniku i ostygnięciu był już gotowy do serwowania gościom. Najlepiej smakuje w połączeniu z pyszną żurawiną.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po przystawce czas na zupę. W tym roku na świątecznym stole zagości mączka, czyli piernikowa polewka w wersji słodko-kwaśnej, którą można przygotować w zaledwie 20 minut. Po zagotowaniu i zblendowaniu wszystkich składników, by podkręcić piernikowy aromat zupy, warto dodać szczyptę korzennych przypraw. Zupa posypana prażonymi płatkami migdałowymi pięknie prezentuje się na talerzu.
3. Krokiety z łososiem wędzonym
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejnym daniem, jakie Ewa zaprezentowała w przedświątecznym odcinku, są krokiety ziemniaczane z wędzonym łososiem. Przygotowanie ich rozpoczęła od roztopienia łyżki klarowanego masła i zeszklenia cebuli, którą następnie przełożyła do ziemniaczanego purée. W kolejnym kroku zabrała się za pokrojenie łososia w drobną kostkę. Po połączeniu wszystkich składników zaczęła formowanie krokietów, które następnie obtoczyła w mielonych płatkach migdałowych i po ułożeniu na blaszce włożyła na 15 minut do nagrzanego piekarnika.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wigilijną kolację najlepiej zakończyć słodkim akcentem. Może to być piernik lub deser z wykorzystaniem maku. Tym razem Ewa zdecydowała się na pyszne makiełki zwane również makówkami. Dzień wcześniej przed zrobieniem tego dania gospodyni zajęła się namoczeniem maku, który po odsączeniu zmieliła i przygotowała do połączenia z mieszanką bakali i orzechów. Tak przyrządzony deser odstawiła na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mogła go serwować udekorowanego płatkami migdałowymi i suszonymi owocami.
Poznaj więcej sprawdzonych przepisów na pyszne dania i desery!