Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak ugotować zupę cytrynowo-koperkową z pulpetami?
- Jak zrobić kruchą tartę ze szparagami?
- Jak uwędzić pstrąga i halibuta?
- Jak zrobić deser Pływające wyspy?
7 maja o godz. 10:10 widzowie zasiedli przed telewizorami, żeby poznać kolejne tajniki kuchni Ewy Wachowicz. W 451. odcinku programu „Ewa Gotuje", gospodyni podzieliła się wspaniałymi przepisami na zupę koperkową z pulpetami, tartę ze szparagami, przekąskę z wędzonych ryb i niezwykle delikatny deser. Odkryj wszystkie smaki, jakie w tym tygodniu zaproponowała Ewa Wachowicz.
1. Zupa cytrynowo-koperkowa z ryżem i pulpetami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa cytrynowo-koperkowa z ryżem i pulpetami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz rozpoczęła gotowanie od przyrządzenia aromatycznej zupy cytrynowo-koperkowej. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się lekka i typowo wiosenna, to dzięki dodatkowo ryżu i pulpetów jest naprawdę sycąca. Już po samych składnikach możesz zobaczyć, że zupa jest bogata w naprawdę wiele smaków.
Co będzie zatem potrzebne do jej upichcenia? Przygotuj: marchewkę, cebulę i szalotkę, ryż, koperek, śmietankę 30%, cytrynę (aby wycisnąć z niej sok), masło (do sklarowania), mieloną łopatkę wieprzową, litr bulionu drobiowego, czerstwą kajzerkę i mleko (do jej namoczenia), jajko i miętę.
Dokładny przepis, jak zrobić zupę cytrynowo-koperkową z ryżem i pulpetami, przeczytasz, klikając w zdjęcie powyżej.
2. Tarta ze szparagami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisTarta ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Skoro kalendarz wskazuje na wiosnę, czas to wykorzystać również w kuchni. Do tego samego wniosku doszła Ewa Wachowicz i postawiła na sezonowy produkt, czyli szparagi. Jak stwierdziła gospodyni programu, można je grillować, smażyć na masełku na patelni albo... zapiec w pysznej tarcie.
Prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na kruchą tartę ze szparagami. Wygląda apetycznie i pysznie smakuje, a dodatkowo można ją podać również wegetarianom. Przekonaj się, jak przyrządzić to danie główne, klikając w powyższe zdjęcie.
3. Wędzony pstrąg i halibut według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisWędzony pstrąg i halibut / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz zaprosiła też swoich widzów do ogrodu, gdzie rozpoczęła wędzenie ryb. Wybrała pstrąga i halibuta, które najpierw wymoczyła w solance, a potem przez dwie godziny wędziła w specjalnie dostosowanej maszynie. Zobacz, jak krok po kroku przygotować wędzonego pstrąga i halibuta.
4. Pływające wyspy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisDeser Pływające wyspy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pod koniec programu Ewa Wachowicz zdradziła jeszcze przepis na lekki jak chmurka deser. Pływające wyspy to świetna propozycja na wiosnę i lato dla wszystkich miłośników słodyczy. Prowadząca przygotowała waniliowy sos, na którym ułożyła ubitą piankę. Samodzielnie stworzyła też karmelową dekorację, dokładnie tłumacząc, jak wykonać ją w domu. Taki deser nie tylko efektownie wygląda, ale i obłędnie smakuje - przekonaj się!