Fot. materiały prasowe/Polsat
Prowadząca program w swoim ogrodzie ma nie tylko ozdobne drzewa i rośliny, ale także jadalne kwiatki i bardzo zdrowy czosnek niedźwiedzi. Dlatego też, na pierwsze danie Ewa zaproponowała zieloną zupę krem z dodatkiem tej rośliny.
1. Zupa z czosnku niedźwiedziego
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kilka odcinków temu gospodyni pokazała jak przygotować samodzielnie masło klarowane, które przydało się teraz do podsmażenia warzyw na zupę.
Gdy warzywa nabrały złocistego koloru do garnka trafił bulion wołowy, a zaraz po nim dwa pęczki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego. Całość gospodyni doprawiła do smaku i zmiksowała na krem. Zupę podała z jajkami przepiórczymi, które są bogatsze od kurzych w witaminy, minerały i białko.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na drugie danie Ewa zaproponowała eskalopki z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od ziemniaków, ponieważ ich upieczenie zajmuje najwięcej czasu. Kartofle pokroiła w kostkę, przełożyła do naczynia żaroodpornego, przyprawiła i dodała kilka ząbków czosnku. Całość skropiła oliwą i zamieszała. Piekła w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowała eskalopki - cielęcinę w cieście naleśnikowym. Na desce do krojenia prowadząca rozłożyła małe kawałki mięsa, przykryła folią spożywczą i delikatnie rozklepała. Przyprawiła sowicie i każdą z porcji cielęciny maczała we wcześniej przygotowanym cieście naleśnikowym. Smażyła z obu stron na rumiany kolor.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jako dodatek do tego niesamowicie pysznego dania Ewa zaproponowała klasyczną mizerię.
4. Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa zaserwowała parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. Te pyszności wymagają nie lada cierpliwości, ponieważ po ich przygotowaniu, muszą trafić do zamrażarki na pięć godzin. Jednak Ewa gwarantuje, że ich smak wynagrodzi czekanie. Lody najlepiej będą się komponować w towarzystwie owoców i sosu czekoladowego.