Zdrowo i smacznie

W sobotnim odcinku Ewa Wachowicz przygotowała dwie potrawy inspirowane kuchnią francuską, zdrową zupę krem z czosnku niedźwiedziego i pyszny czekoladowy sos, który idealnie będzie pasował do naleśników lub gofrów.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Prowadząca program w swoim ogrodzie ma nie tylko ozdobne drzewa i rośliny, ale także jadalne kwiatki i bardzo zdrowy czosnek niedźwiedzi. Dlatego też, na pierwsze danie Ewa zaproponowała zieloną zupę krem z dodatkiem tej rośliny.

1. Zupa z czosnku niedźwiedziego

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kilka odcinków temu gospodyni pokazała jak przygotować samodzielnie masło klarowane, które przydało się teraz do podsmażenia warzyw na zupę.

Gdy warzywa nabrały złocistego koloru do garnka trafił bulion wołowy, a zaraz po nim dwa pęczki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego. Całość gospodyni doprawiła do smaku i zmiksowała na krem. Zupę podała z jajkami przepiórczymi, które są bogatsze od kurzych w witaminy, minerały i białko.

2. Eskalopki cielęce

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie Ewa zaproponowała eskalopki z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od ziemniaków, ponieważ ich upieczenie zajmuje najwięcej czasu. Kartofle pokroiła w kostkę, przełożyła do naczynia żaroodpornego, przyprawiła i dodała kilka ząbków czosnku. Całość skropiła oliwą i zamieszała. Piekła w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowała eskalopki - cielęcinę w cieście naleśnikowym. Na desce do krojenia prowadząca rozłożyła małe kawałki mięsa, przykryła folią spożywczą i delikatnie rozklepała. Przyprawiła sowicie i każdą z porcji cielęciny maczała we wcześniej przygotowanym cieście naleśnikowym. Smażyła z obu stron na rumiany kolor.

3. Mizeria

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako dodatek do tego niesamowicie pysznego dania Ewa zaproponowała klasyczną mizerię.

4. Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaserwowała parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. Te pyszności wymagają nie lada cierpliwości, ponieważ po ich przygotowaniu, muszą trafić do zamrażarki na pięć godzin. Jednak Ewa gwarantuje, że ich smak wynagrodzi czekanie. Lody najlepiej będą się komponować w towarzystwie owoców i sosu czekoladowego.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z wiśni na zimę? Z czym najlepiej łączyć wiśnię w przetworach

Dojrzałe wiśnie to nie tylko mnóstwo smaku, który można wykorzystać podczas zajadania się świeżymi owocami. To również wiele okazji do stworzenia p...

1
Informacje Pomysły na zielone koktajle. Nie tylko dobrze smakują, ale pomagają się odchudzić

Zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale także przyspiesza metabolizm i podnosi...

9
Informacje Kącik kulinarny w „halo tu polsat”. Mistrzowie kuchni w akcji

Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele, a popro...

0
Informacje Jak schudnąć skutecznie bez efektu jo-jo?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego twoje próby odchudzania kończą się efektem jo-jo, a waga wraca jak bumerang? Może to kwestia zrozumien...

1