Francuskie wypieki w "Bake Off - Ale Ciacho!"

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników.

Fot. materiały partnera

Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również wykonanie dekoracji, na którą składała się lustrzana glazura, orzechy w karmelu oraz galaretka z białego wina. W tej odsłonie pascha nabrała bardziej współczesnego charakteru, stając się deserem, który doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Zobacz też: Przepis Krzysztofa Ilnickiego na świąteczną paschę

W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli popisać się przepisami na wielkanocne wypieki prosto z rodzinnych domów. Gościem specjalnym tego odcinka była Małgorzata Ostrowska-Królikowska, która w pewnym momencie zszokowała prowadzące, zmieniając zasady programu. Na jej prośbę zawodnicy otrzymali w konkurencji autorskiej tyle czasu, ile tylko było im potrzebne na dokończenie wypieku. Jak się okazało, wszyscy dobrze wykorzystali dodatkowe minuty, prezentując jurorom fantastyczne desery. Wybór najlepszego oraz najgorszego z nich był naprawdę trudnym zadaniem, jednak zasady programu są nieubłagane. Jurorzy postanowili wyróżnić rozgrzewający sernik Grzegorza. Decyzją Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia z programem musiała pożegnać się Ola Baran.

Zobacz też: Przepis na podlaskiego marcinka Oli

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Szósty odcinek serii zabierze nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. Uczestnicy będą musieli przygotować dwa rodzaje bagietek. Zmierzą się z przepisem Michała Brysia oraz francuską recepturą gościa specjalnego - Luca Magnona. W konkurencji autorskiej jurorzy poproszą uczestników o wykonanie spektakularnych konstrukcji z herbatników. Który z uczestników wykaże się największą fantazją oraz zmysłem budowniczego? Kto tym razem opuści program? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2