Do góry

Newsy

Grillowe nawyki, które musisz porzucić

Grill to najlepszy sposób przygotowywania jedzenia w gorące dnia. Zanim jednak wrzucicie na ruszt kolejną porcję mięsa, sprawdźcie, czy nie popełniacie któregoś z tych błędów.

Fot. 123RF/Picsel

Sezon grillowy trwa w najlepsze - większość z nas zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie pieczoną kiełbasę. Niestety, przygotowując potrawy na grillu, bardzo często zdarza nam się popełniać błędy, które w znaczący sposób mogą odbić się na naszym zdrowiu. Co gorsza, wiele z nich weszło nam w nawyk i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nie powinniśmy gotować w ten sposób. Oto kilka najczęstszych błędów, które większość z nas popełnia przygotowując obiad z grilla.


1. Nie rozgrzewamy grilla

W czasie grillowania obowiązuje dokładnie ta sama zasada, co w przypadku smażenia. Nigdy nie powinniśmy kłaść mięsa na zimny lub zbyt słabo rozgrzany ruszt, gdyż trudniej będzie nam uzyskać odpowiednią karmelizację, a nasz posiłek może okazać się przesuszony i gumowaty. Dobrym zwyczajem jest pozostawienie grilla do nagrzania przez około 20-30 minut.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń