Do góry

Bake off

Gruszkowa fantazja w szkle Jacka - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Deser idealny dla osób lubiących korzenne przyprawy. Krem z piernika w połączeniu z chrupiącą kruszonką i karmelizowany chipsami z gruszek zasmakuje każdemu.

Krem z piernika:
100 g pierników bez lukru
80 ml mleka
40 g cukru pudru
40 ml miodu wielokwiatowego
40 ml oleju ewentualnie masła klarowanego
100 g mlecznej czekolady

Mus z gruszki i cytryny:
0,5 kg obranych gruszek
0,5 cytryny
0,5 łyżki agaru
1 szklanka wody

Kruszonka:
100 g mąki
30 g migdałów
60 g cukru pudru
80 g masła

Karmelizowane chipsy z gruszek:
1 gruszka
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
0,5 szklanki izomaltu

Krem z piernika
Pierniki drobno zblendować. Podgrzać mleko z miodem i cukrem pudrem. Do pierników dodać pokruszoną czekoladę i zalać wszystko mlekiem z miodem. Całość wymieszać, a następnie dodać olej. Zmiksować na gładką masę.

Mus z gruszki i cytryny
Zblendować gruszki ze startą skórką i sokiem z połowy cytryny. Agar wsypać do rondla, wlać szklankę wody i zagotować. Zostawić do zastygnięcia. Zblendowaną wcześniej masę połączyć z agarem i pozostawić do zastygnięcia. Uzyskaną galaretkę zblendować i przelać do worka cukierniczego.

Kruszonka
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść kruszonkę. Schładzać w lodówce przez 15 minut. Po tym czasie przesypać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Karmelizowane chipsy z gruszki
W rondlu zagotować cukier rozpuszczony w szklance wody. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na minutę do gotującego się syropu cukrowego, wyciągnąć. Gruszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150°C przez 10 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony. Wyciągnąć, pozostawić do ostudzenia. W rondlu rozpuścić izomalt i zanurzyć w nim plastry gruszki lub opalić palnikiem, wystudzić.

Deser nałożyć do pucharków, przekładać na zmianę kremem z piernika, musem i kruszonką. Wierzch udekorować chipsami z gruszki.

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń