Gruszkowa fantazja w szkle Jacka - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Deser idealny dla osób lubiących korzenne przyprawy. Krem z piernika w połączeniu z chrupiącą kruszonką i karmelizowany chipsami z gruszek zasmakuje każdemu.

Krem z piernika:
100 g pierników bez lukru
80 ml mleka
40 g cukru pudru
40 ml miodu wielokwiatowego
40 ml oleju ewentualnie masła klarowanego
100 g mlecznej czekolady

Mus z gruszki i cytryny:
0,5 kg obranych gruszek
0,5 cytryny
0,5 łyżki agaru
1 szklanka wody

Kruszonka:
100 g mąki
30 g migdałów
60 g cukru pudru
80 g masła

Karmelizowane chipsy z gruszek:
1 gruszka
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
0,5 szklanki izomaltu

Krem z piernika
Pierniki drobno zblendować. Podgrzać mleko z miodem i cukrem pudrem. Do pierników dodać pokruszoną czekoladę i zalać wszystko mlekiem z miodem. Całość wymieszać, a następnie dodać olej. Zmiksować na gładką masę.

Mus z gruszki i cytryny
Zblendować gruszki ze startą skórką i sokiem z połowy cytryny. Agar wsypać do rondla, wlać szklankę wody i zagotować. Zostawić do zastygnięcia. Zblendowaną wcześniej masę połączyć z agarem i pozostawić do zastygnięcia. Uzyskaną galaretkę zblendować i przelać do worka cukierniczego.

Kruszonka
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść kruszonkę. Schładzać w lodówce przez 15 minut. Po tym czasie przesypać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Karmelizowane chipsy z gruszki
W rondlu zagotować cukier rozpuszczony w szklance wody. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na minutę do gotującego się syropu cukrowego, wyciągnąć. Gruszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150°C przez 10 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony. Wyciągnąć, pozostawić do ostudzenia. W rondlu rozpuścić izomalt i zanurzyć w nim plastry gruszki lub opalić palnikiem, wystudzić.

Deser nałożyć do pucharków, przekładać na zmianę kremem z piernika, musem i kruszonką. Wierzch udekorować chipsami z gruszki.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 44

30 min
3
Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 278

60 min
4
Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 199

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1