Dania jednogarnkowe

Próbujesz zmotywować się do rozpoczęcia przygody z cukiernictwem, jednak każda kolejna próba upieczenia ciasta kończy się zakalcem lub innymi niepowodzeniami? Jeśli szukasz prostego przepisu na start, zapoznaj się z naszymi 10 ciastami, które zawsze wychodzą!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Poniżej prezentujemy popularne, ale nieskomplikowane przepisy na wypieki, które wyjdą nawet najmniej doświadczonym cukiernikom! Są wśród nich ciasta bez pieczenia, te składające się z kilku podstawowych składników, jak i słodkie propozycje – idealne do przyrządzenia dosłownie w mgnieniu oka. Nie masz pomysłu na słodką przekąskę? Sprawdź nasze 10 ciast, które zawsze wychodzą! 

Sprawdź także: Słodkie przekąski na imprezę. 10 prostych i pysznych pomysłów

Rolada bananowa na bazie biszkoptu 

Ciasto przygotujesz stosunkowo szybko, dlatego zacznij od nagrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Zmieszaj ze sobą mąkę pszenną, łyżeczkę cukru waniliowego i taką samą porcję proszku do pieczenia. Dodaj również kilka łyżek kakao. Następnie sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek. Ubij białka, wsyp do nich cukier i do tak przygotowanej masy wlej żółtka. Delikatnie wymieszaj suche oraz mokre składniki i rozprowadź całość na blasze wyłożonej papierem. Po około 10 minutach ciasto się przyrumieni – to znak, że możesz wyjąć je z piekarnika. 

Podczas gdy świeżo upieczony biszkopt się chłodzi, ubij śmietankę kremówkę. Dla bardziej czekoladowego smaku możesz dodać do niej wiórki czekoladowe lub kakao. Na biszkopt wyłóż pokrojone w paski banany i krem, a następnie całość zwiń w rulon. Po godzinie w zamrażalce rolada będzie gotowa do spożycia! 

Szybki sernik czteroskładnikowy 

To z pewnością będzie udany wypiek! W pierwszej kolejności przygotuj osiem jajek i oddziel żółtka od białek. Ubij je na sztywno, a do żółtek dodaj wiaderko sera i zagęszczone mleko. Wsyp do nich budyń śmietankowy lub waniliowy i wymieszaj z pomocą miksera. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, zacznij wlewać do niej ubite białka. Mieszankę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po około 90 minutach wyjmij przyrumieniony sernik, a gdy ten ostygnie, posyp go dla dekoracji cukrem pudrem. 

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach 

Jeśli ciasto kojarzy ci się wyłącznie z pieczeniem, ten przepis z pewnością zmieni twoje podejście do słodkości. W dowolnym płaskim naczyniu umieść papier do pieczenia, a na nim warstwę herbatników. Następnie naprzemiennie układaj masę ze zblendowanego twarożku, jogurtu naturalnego i masy krówkowej. W zależności od wielkości naczynia finalna liczba warstw będzie się różnić. Po kilku minutach ciasto jest gotowe – wystarczy włożyć je do lodówki na godzinę przed podaniem. 

Pyszny Napoleon z ciastem francuskim 

Prosty w przygotowaniu, ale niezwykle elegancki i wykwintny Napoleon to pyszna słodka przekąska, która zachwyci wszystkich domowników i gości – zarówno smakiem, jak i prezencją. Klasyczna wersja tego deseru to upieczone ciasto francuskie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Będziesz potrzebował dwóch warstw – dolnej i wierzchniej. Kiedy będą gotowe i wystudzone, przełóż je kremem na bazie ubitej śmietanki kremówki 30% z dodatkiem skondensowanego mleka. Posmaruj obie warstwy kremem i odstaw do lodówki na około godzinę. Możesz również przygotować to ciasto w formie keksa – wówczas upiecz dodatkową warstwę ciasta pokrojonego w paski i przekładaj nimi warstwy kremu, dzięki czemu Napoleon będzie prezentował się bardziej oryginalnie. 

Ucierane z bakaliami ciasto, które zawsze wychodzi 

To kolejny przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. W celu jego przygotowania wystarczy zmieszać ze sobą suche składniki, takie jak mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie zmiksuj jajka z cukrem, a po uzyskaniu jednolitej masy zacznij dodawać do mieszanki suche składniki. Wzbogać ją o bakalie lub owoce – wedle uznania. Masę rozprowadź na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. 

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem 

Wygląda jak świeżo wyjęte z piekarnika, ale wcale nie musisz go piec, by się nim delektować – ciasto z kajmakiem przyrządzisz, układając herbatniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj masę poprzez ubicie śmietany kremówki 36% z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj serek mascarpone, aż do uzyskania gładkiej masy. 

Kolejność warstw jest następująca: herbatniki, masa z serka mascarpone, herbatniki, masa kajmakowa, posypka z orzeszków ziemnych, polewa z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady delikatnie rozrzedzonej drugim opakowaniem śmietanki kremówki. Ciasto będzie gotowe do jedzenia po schłodzeniu. 

Zebra 

Proste, dwukolorowe ciasto zebra świetnie komponuje się z filiżanką kawy! Jak je wykonać? Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubij białka, stopniowo dodając do piany cukier i żółtka. Partiami wsypuj zmieszane wcześniej suche składniki, wlej szklankę oleju i szklankę wody gazowanej. Delikatnie wymieszaj ciasto i podziel na dwie części – jedną pozostaw bez zmian, a do drugiej dodaj kakao. Blachę wysmarowaną masłem uzupełniaj naprzemiennie jasnym i ciemnym ciastem z pomocą łyżki. Wypiek będzie gotowy po około 40 minutach spędzonych w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Ciasto budyniowe z truskawkami na wierzchu 

Ciasto budyniowe to ekspresowy wypiek, który nie może się nie udać! Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie zmieszaj ze sobą mąkę pszenną, opakowanie proszku do pieczenia i paczkę budyniu o dowolnym smaku. Dodaj kolejno cukier, masło, jajka i zmiksuj całość na jednolitą masę. Następny krok to dolanie mleka. Masę rozprowadź na blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Wierzch ciasta po upieczeniu udekoruj całymi lub pokrojonymi na połówki truskawkami.  

Kruche ciasto ze śliwkami 

Szukasz pomysłu na klasyczne śliwkowe ciasto, które zawsze wychodzi? Wykonasz je w kilku prostych krokach i z podstawowych składników! Zmieszaj w misce mąkę krupczatkę, masło i łyżkę proszku do pieczenia. Następnie dodaj do nich żółtko i śmietanę 12%. Wyłóż masą posmarowaną masłem blaszkę do pieczenia, nakłuj ją widelcem, a na wierzchu ułóż połówki śliwek. Możesz także wykonać kruszonkę z połączenia cukru oraz masła i oprószyć nią ciasto. Po około 50 minutach w piekarniku nagrzanym do 180 stopni kruchy wypiek będzie gotowy! 

Prosta babka z cukrem pudrem 

Babka smakuje nie tylko od święta! Możesz ją szybko przygotować, z jajek ubitych z cukrem, mąką pszenną, jednym opakowaniem proszku do pieczenia i olejem. Gotowa masa przelana do wysmarowanej masłem foremki powinna piec się w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po ostudzeniu delektuj się smakiem i aromatem ciasta, które zawsze wychodzi! 

Zobacz także:

Polskie dania w czołówce najlepszych narodowych kuchni świata 2022 roku »

Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty »

Witaminy, które mogą pomóc chronić przed smogiem. Pamiętaj o nich właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1078

30 min
8
15 min
21
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 163

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8